10 ideja za uređenje hodnika

Hodnik je prva prostorija u koju ulazimo ulazeći u kuću ili stan te na temelju hodnika stječemo prvi dojam o uređenju ostatka doma, pa i o karakteru njegovih vlasnika. Unatoč tome, hodnik je, nažalost, često zanemareni dio doma. Naši savjeti pomoći će vam da ukusno i funkcionalno uredite svaki, pa i najmanji hodnik.

1. Idealne dimenzije hodnika

Minimalna prohodna širina hodnika trebala bi biti 90 cm. Preširoki i predugački hodnici su nepraktični, pogotovo ako živite u stanu – što je veći hodnik, manje su ostale, “važnije” prostorije doma. Mislite li da imate premali hodnik, ne očajavajte. Hodnik služi za odlaganje kaputa i obuće te prolazu do ostalih prostorija, stoga je poželjno da je on malen.

2. Izbjegavajte glomazni namještaj

Glomaznim komadima namještaja u hodniku nije mjesto. Svaki hodnik trebao bi imati dovoljno vješalica za sve ukućane i pokojeg gosta, kao i ormarić/police za obuću, a poželjno je u hodniku imati i zrcalo. Sav ostali namještaj koristite u skladu s veličinom svog hodnika.

📸 Douglas Sheppard on Unsplash

3. Kvalitetna rasvjeta

Hodnici su često mračne prostorije, stoga je poželjno posebnu pažnju posvetiti kvalitetnoj rasvjeti. Poigrajte se zgodnim zidnim lampama koje ujedno mogu poslužiti i kao dekoracija, ili zanimljivim podnim lampama ako za njih imate prostora.

4. Samostojeće vješalice za kapute

Vješalica je, uz ormarić za cipele, najpotrebniji komad namještaja u uređenju svakog hodnika. Ako izbjegavate ili ne želite bušiti zidove u hodniku, a imate dovoljno mjesta – samostojeća vješalica je idealno i povoljno rješenje.

📸 Toa Heftiba on Unsplash

5. Vješalice na zidu

Borite li se s manjkom prostora u hodniku, odlučite se za vješalice pričvršćene na zid. Možete ih pričvrstiti izravno na zid ili prvo na komad drveta ili iverala, pa tek onda na zid. Ovakve vješalice idealne su za uštedu prostora u hodniku. Vješalice pričvršćene na police, poput ovih na fotografiji ispod, vrlo su praktične jer pružaju dodatan prostor za pohranu stvari.

📸 Suad Kamardeen on Unsplash

6. Previše obuće

Ako u hodniku nemate veliki ormar za obuću u koji stanu sve cipele ukućana, potreban je vam ormarić samo za obuću koja se trenutno nosi. Budite praktični i tijekom zime svu ljetnu obuću pospremite u posebne kutije u ormar s odjećom ili na neko drugo mjesto za pohranu ako za to imate mogućnosti. U hodniku bi se trebala nalaziti samo obuća koja se trenutno koristi kako bi on bio prohodan i oslobođen viška nepotrebnih stvari.

7. Načinite sami vješalicu od starih vrata

Ovakvu zanimljivu i efektnu vješalicu možete napraviti sami od starih vrata. Jednostavno rasporedite vješalice na vrata te ih učvrstite vijcima, a vrata potom pričvrstite na zid.

8. Uredite zidove

Ako želite dodatno dekorirati svoj hodnik, a nemate više mjesta za namještaj, dekorirajte zidove pomoću slika ili dragih obiteljskih fotografija. Također možete iskoristiti police kako biste stvorili dodatni prostor za pohranu koji je uvijek poželjan.

9. Police od drvenih sanduka

Želite li biti originalni i kreativni, obojite obične drvene sanduke raznim bojama te ih pričvrstite na zid. Na ovaj način sami možete izraditi svoje ormariće za cipele.

10. Vješalice s imenima

Sami možete izraditi (ili kupiti) vješalice s imitacijom školske ploče. Iznad svake vješalice napišite imena ukućana ili inspirirajuću misao.

Ako vam ove ideje nisu pomogle pri uređenju vašeg hodnika, pogledajte naš prijašnji članak o uređenju predvorja.

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com