10 ideja za uređenje malog prostora

Andrea Davis from Unsplash

 

Uređenje malih prostora može djelovati gotovo nemoguće – želite uklopiti sve što vam treba, ali bez da prostor djeluje skučeno. Želite da bude ispunjen osobnošću, ali bez da izgleda kaotično i pretrpano.

Iako ne zvuči tako, mali prostor moguće je urediti jednako efektno kao i veliki, a smišljanje pametnih rješenja za sve prepreke na kraju i samo uređenje čine zabavnim. Bilo da živite u garsonijeri, želite izvući više iz male sobe u maloj kući ili se naprosto odlučujete živjeti minimalistički život, ne morate žrtvovati eleganciju ni funkcionalnost.

Sakupili smo naše omiljene ideje za uređenje malih prostora kako bismo vam pomogli u rješavanju problema s uređenjem vašeg vlastitog malog stana.

1. Koristite reflektirajuće materijale

Odlučite se za bijele lakirane zidove ili sjajne pločice. Materijali visokog sjaja pružaju isti učinak kao i ogledalo – reflektiranjem svjetlosti vizualno stvaraju veći prostor.

Beazy from Unsplash

 

Josbra Design from Unsplash

 

2. Zamjenite obična vrata kliznima

Klizna vrata sa staklenim prozorima omogućuju da se prostor odijeli bez da prekinu prolaz svjetlosti kroz njega. K tome, klize ravno u zid kada se ne koriste, zauzimajući mnogo manje prostora od krilnih vrata.

La Miko from Pexels

 

Max Vakhtbovych from Pexels

 

Rachel Claire from Pexels

 

3. Uložite u ugradbene ili sklopive komade namještaja

Naravno da trebate radni stol i stol za blagovanje, ali trebate li ih stvarno cijeli dan? Razmislite o ugradnji namještaja koji se može sklopiti kada nije u upotrebi kao što je kauč koji se razvlači u krevet ili krevet koji se nakon korištenja može sklopiti u okvir na zidu. Oslobodit ćete prostor na podu i izbjeći hrpe stvari koje se neizbježno gomilaju na ovim površinama.

Medhat Ayad from StockSnap

 

Dept of Energy Solar Decathlon from Wikimedia Commons

 

4. Razmišljajte okomito, ne vodoravno

Potreban vam je prostor za osnovne stvari i pohranu, ali čak ni najsavršenije uređeni prostor ne funkcionira ako u njemu ne možete hodati. Ugradite police ili čak postavite krevet na podignutu platformu kako biste stvorili prostor za dodatnu pohranu ispod, ako je potrebno. Odlučite se i za zidne svjetiljke radije nego za podne.

Andrea Davis from Unsplash

 

SwabDesign from Unsplash

 

5. Ogledala su vam prijatelji

To je najstariji dizajnerski trik u knjizi: ogledala će učiniti da vaš prostor bude veći, svjetliji i prozračniji. Razmislite o oblaganju zida velikim ogledalom ili stvorite galeriju ogledala različitih veličina i oblika.

Max Vakhtbovych from Unsplash

 

Elena Kloppenburg from Unsplash

 

6. Pažljivo birajte namještaj

Odaberite namještaj koji nudi funkcionalnost u minimalnoj kvadraturi. Odlučite se za krevet s ugrađenim ladicama ili otomane s prostorom za pohranu. U malom prostoru svaki komad mora biti maksimalno iskoristiv: francuski ležaj može poslužiti i kao kauč, ali i kao krevet za goste.

Andrea Davis from Unsplash

 

Devin Kleu from Unsplash

 

Tessa Wilson from Unsplash

 

7. Dizajnirajte namještaj za svoje potrebe

Ugradbene jedinice na zidovima, kutovi za pohranu i namještaj po mjeri prilagođeni vašim potrebama pomažu iskoristiti svaki dio prostora. Nema mjesta za ostavu? Nema problema!

 

Douglas Sheppard from Unsplash

 

Sanibell BV from Unsplash

 

Jason Leung from Unsplash

 

8. Smanjite blagovaonski stol

Mali stolovi nisu samo za odložiti knjigu ili novine! Odbacite veliki stol i dajte si malo dodatnog prostora tako da se umjesto toga odlučite za manji stolić za blagovanje.

Rumman Amin from Unsplash

 

Oriol Pascual from Unsplash

 

Thanos Pal from Unsplash

 

Mitchell Henderson from Unsplash

 

9. Zaboravite na velike ladičare

Iako prostor za pohranu ispod umivaonika može biti sjajan, veći umivaonici s puno ladica i ormarića mogu izgledati preveliki i nezgrapni u malim prostorima.

Amira Aboalnaga from Unsplash

 

Chastity Cortijo from Unsplash

 

10. Editirajte se

Ne morate izložiti sve što imate – izrazite se drugačije! Budući da je prostor za ukrašavanje ograničen, ukrasite nešto drugo, recimo hladnjak. Ukrasite ga magnetima ili neka bude u jarkoj boji. I zapamtite, ništa ne čini sobu manjom od nereda.

Squared One from Unsplash

 

Max Vakhtbovych from Pexels

 

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com