11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014

11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

Spavaća soba – jedna od najvažnijih prostorija u kući i jedna od onih u kojoj provodimo najviše vremena (čak i ako u njoj samo spavamo). To je, također, jedna od rijetkih soba koju možete dizajnirati i ukrasiti kako bi zadovoljiti vaše specifične ukuse, a ne morate brinuti što o tome misle vaši prijatelji, jer je oni nikad neće vidjeti. Kod parova je potrebno ostvariti balans, svojevrsno žongliranje, žrtvujući osobne ideje, kako bi došli do sporazuma o dizajnu koji vam odgovara.

Mi u Uređenje-doma znamo psihološki učinak i mentalno stanje u koje vas može dovesti vaša spavaća soba – boje, osjećaj i energija koja se emitira. Spavaća soba je prvi prizor koji ugledamo kad ujutro otvorimo oči, a ujedno i posljednji koji vidimo prije nego zaspimo. Vjerujemo kako je zdravo započeti dan buđenjem u okruženju spavaće sobe koje stimulira pozitivnu mentalnu energije, što je savršena odskočna daska za Carpe Diem – dan s istinskom strašću i užitkom.

Ovdje ćemo predstaviti 11 različitih trendova koji su popularni u 2014. godini. Ali, kao što smo rekli, trend ili ne, spavaća soba je osobno svetište koje trebate urediti tako da vas inspirira – za vas.

1 . Cvjetni zidni uzorak

Ekstravagantni i kitnjast cvjetni zidni uzorak izgleda svježe. Ima nešto osvježavajuće u ljepoti prirodnog cvijeća (ne želimo zvučati previše cvjetno). Ako ste osoba koja cijeni zamršenost i fascinirani ste živim svijetom, velika zidna slika ili ispis može dodati tu inspirativnu notu koja je nedostajala vašoj spavaćoj sobi. Osobno više preferiramo profesionalno ručno oslikane zidne slike, no to ima svoju cijenu. Veliki naljepnice sa slikom ili zidne tapete su prihvatljiva alternativa, sve dok vas prizor inspirira dok gledate u njega.

Primjer lijepog maslačka u nastavku, za mene, govori nešto o meni i mom životu. To je više od lijepe slike na zidu, a tomu težimo u ovom trendu koji je popularan u 2014. godini.

 11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

2 . Siva, blijedo-crna i prljavo-bijela

Potražite nijanse sive, crne i bijele, koje se stapaju jedna u drugu, kao što se različite biljke stapaju u jednu zelenu šumu – no sve crno-bijelo. Posjetite neki od salona za dizajn interijera ili sajmove namještaja godine i vidjet ćete koja paleta boja namještaja prevladava među dobavljačima. Ako je popularno među dobavljačima, znači da kupci to traže, što znači da je ovo jedan od trendova za 2014. godinu.

 11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

3 . Utjecaj hotela

Nekima se ovo neće svidjeti, ali hotelski stil spavaće sobe polagano ulazi kroz vrata dizajna spavaće sobe. Potražite velike prostrane krevete, ekstravagantna, ali ipak univerzalna uzglavlja i funkcionalne noćne stoliće s obje strane kreveta, stol sa stolcima i velike prozore koji u  prostor puštaju puno prirodnog svjetla.

Potražite luksuzni hotelski, a ne jeftin motelski, otrcan stil sobe. Rasvjeta je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na raspoloženje ljudi, zato je prigušena rasvjeta hotelskih soba najbolji izbor. Dodajte neke biljke i zelenilo kako biste postigli toplu, ugodnu, domaću atmosferu.

 11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

4 . Tradicionani stil

Iako je ovo stari trend, još je uvijek popularan, a bit će popularan i u 2014. godini. To je vrlo siguran izbor, ako ne planirate mijenjati dekor sobe generacijama, jer na njemu nema oznake vremena i neće izaći iz mode. Razmislite o trendovima u dizajnu 60-ih i 70 –ih – oni su izašli iz mode i zastarjeli te u nekom trenu zahtijevaju preoblikovanje. Soba poput ove u nastavku je bezvremenska. Sobu ćete morati obnoviti kako bi ostala svježa, ali opći temeljni dizajn sobe ostaje netaknut. Naslonjač, oslonac za noge, jastuci, čak i zavjese oko ruba kreveta cvjetnog su uzorka, koji je najveći hit 2014. Dakle, čak i soba koja je tradicionalna može biti uređena dodacima koji su u modi, sve dok  dopunjuju ambijent sobe.

 11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

5 . Radiant Orchid (blistava orhideja)

Bogata i životna, baš kako ime sugerira, blistava orhideja je Pantone izbor boje za 2014. Ova paleta nije za svakoga, ali kako je navedeno, ako vas ova boja puni energijom odlučite se za nju – ne samo da će vas zadovoljiti emotivno, već i mentalno, jer ćete znati da predvodite u posljednjem trendu dizajna enterijera. Pogledajte boju zidova, sjenila, cvjetne umjetnosti, tepiha, ukrasnih jastuka s uzorkom, prekrivača i presvlaka, a kako bi to sve zaokružili dodajte zanosnu, živu orhideju, kao trešnju na tortu.

 11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

6 . Mrvica danskog duha

Danski kreveti su aktuelni u 2014. Popularnost ovog stila kreveta je porasla u prošloj godini i čini se da i dalje raste. Nizak, čistih linija i krevet koji podsjeća na klinički, predstavlja napuštanje sofisticiranosti. Krevet je centralni i najveći komad namještaja, koji privlači pogled. Stoga, važno je da izaberete onaj koji se uklapa u dizajn sobe i koji privlači pažnju. Danski kreveti upravo to i čine. Upotpunite smisao danskog kreveta sa svijetlom, nezatrpanom i oganiziranom sobom za potpuni efekat.

Danski kreveti su IN u 2014. Ovom stilu kreveta raste popularnost kroz prošlu godinu, a i dalje je u trendu. Nizak, čistih linija, krevet koji podsjeća na klinički, napušta sofisticiranost. Krevet je središnji dio spavaće sobe, to je najveći komad namještaja koji privlači poglede, stoga je važno pronaći onaj koji odgovara dizajnu sobe i koji privlači pažnju. Danski kreveti čine upravo to. Nadopuniti danski krevet s urednom, svijetlom i organiziranom sobom za potpuni učinak.

 11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

7 . Marokanski detalji

Vidjeli smo porast etničkih uzoraka u proteklih nekoliko godina, no ovaj trend je poseban – marokanski. Maroko, smještena u sjeverozapadnoj Africi, prodire u svjetski dizajn svojim jedinstvenim uzorcima i dizajnom. Potražite marokanski uzorak na platnu, zavjesama, presvlakama i pokrivačima za krevet. Sve su to dodaci koje je lako uklopiti, ali koji imaju snažan rezultat u odnosu na uloženi trud. Ovo nije trend za svakoga, ali ćemo ga definitivno osjetiti i vidjeti kroz 2014. godinu.

11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

8 . Prirodni materijali

Prirodni tonovi, drvo, metal, kamen i cigla – to je sve IN u 2014. Koristite prirodni jezik drvenih ploča ili opeke za zidove (kao na slici). Koristite prirodne materijale kao osobine sobe, kao što su prostorije ispod, gdje Murphy Code koristi debele daske od drveta, pokazujući prirodne utore i krivulje, koji iskaču iz kreveta kao oblik na zidu, dobro protkano rasvjetom svijećnjaka – volimo to. To je trend koji ćemo vidjeti u dizajnu cijelog doma u 2014., a neizbježan je u spavaćoj sobi.

11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

9 . Rustikalni stil

Rustikalno, prirodno i čvrsto. Kao što je vidljivo u modernom i nježnom dizajnu na slici, ovdje je riječ o korištenju lokalnih materijala i boja. Prirodni dodaci poput grana (breza ili obojeno bijelo?) daje zaista rustikalni ugođaj sobi. Slično kao i stil koji smo naveli prije ovog, rustikalni stil više odgovara kući za odmor i prirodnom okruženju, za razliku od gradskog stana. Taj sirov, prirodni i rustikalni ugođaj sobe, trend je u 2014. godini, a vjerojatno i ubuduće.

11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

10 . Tartan – karirani škotski uzorak

Gdje je moguće, dobitna ideja je kombiniranje više uzoraka koji su u trendu. Na slici ispod kombiniran je prirodan, rustikalni dizajna s kariranim škotskim uzorkom. Škotski uzorak izlazi i vraća se u modu, a vraća se u trend 2014. Karirani škotski uzorak najlakše je primijeniti na jastucima, prekrivačima i zavjesama – lako ga je primijeniti, a snažno djeluje na prostor.

11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti

11 . Lijepe plave nijanse

Posljednje, ali svakako ne i najmanje važno, ovo jedan od najjačih trendova na tržištu dizajna innterijera, kao i u drugim industrijama – plava, plava, plava. Teško je pogriješiti s plavim. Nježni pastelni tonovi nebesko plave, mornarske, briljantno plave do električno tirkizne – one su sve u modi , a što je najbolje, odlično se slažu međusobno. Kao i kod dizajna ispod, plave nijanse u kontrastu sa svježom bijelom, daju sobi sretan osjećaj optimizma i sreće – idealno za početak savršenog dana. Zidovi, ploča, lampa, jastuci, cvijeće, krevet i zavjese – to je svestrana boja koja je jednostavna za korištenje na mnogo načina.

11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 koje morate vidjeti