13 svježih trendova za kuhinje u 2014. - Uređenje doma

13 svježih trendova za kuhinje u 2014.

13 svježih trendova za kuhinje u 2014. - Uređenje doma

Industrija izrade kuhinja odmiče se od trenda svemoguće bijele koji je zahvatio industriju u posljednjih nekoliko godina i sad vidimo pomak prema prirodnim materijalima, mesinganog pribora, crno-bijelog minimalizma i poleđinama s uzorkom. Pokazat ćemo vam 13 ideja za uređenje kuhinje za koje vjerujemo da će biti najjači trendovi u 2014. godini.

1. Topli metali

Ove godine koristit će se topliji metalni tonovi kao što su mesing i bakar, odmičući se od drskog nehrđajućeg čelika i hladnog kroma. Vratit će se željezo i slični tonovi, pridonoseći bezvremenskom tradicionalnom stilu. Za razliku od kuhinje na fotografiji, koja naglašava minimalističku upotrebu mesinga i bakra na ručkama ladičara, napi i ostalim elementima (gdje je to moguće), primjena ovih materijala bit će velik hit u 2014.

Topli metali

2. Prirodni materijali za zidove

Upotreba prirodnih tonova i materijala je velika u svim domenama uređenja interijera, uključujući kuhinje. Ploče s opekama (ili čak prave opeke, ako je to moguće) daju prostoru rustikalni ugođaj, a ako je dobro izvedeno izgledat će sjajno u vremenima koja dolaze. Vidjet ćemo ogoljene kuhinje sa vidljivim starim gredama, koje izgledaju fantastično. Novi dizajn nastojat će u prostor ugraditi grede i brodskim podom ukrasiti stropove i zidove – to je dodatni trošak, ali vrijedi.

Prirodni materijali za zidove

3. Kompaktni kutni sudoperi

Bilo to šik, suvremeni model ili tradicionalni kao na slici dolje, mali, kompaktni kutni sudoperi su idealno rješenje za male kuhinje. Većina kuhinja koristiti kutove samo kao radnu površinu, tako da ova ideja unosi osvježenje u dizajn kuhinja. Pazite na ovo u 2014.

Kompaktni kutni sudoperi

4. Jednobojne osnove

Skandinavci rade najbolje: jednostavno, elegantno i uglađeno. Trend je tu već neko vrijeme, ali ovaj jednostavni stil čistih linija zadržat će se i u 2014. Da biste izbjegli hladnu, neprivlačnu kuhinju dodajte detalje od prirodnog drva – učinit će čuda za auru prostorije. Pločice ovdje nisu dobrodošle – samo čvrste mramorne ploče, staklene trake ili druge čvrste zidne obloge. Ovaj stil pobjeđuje i u 2014.

Jednobojne osnove

5. Kuhinja na otvorenom

Kuhinje na otvorenom, poput ove na slici ispod, kao i kuhinja u kućici uz bazen na naslovnoj slici gore. Dok njihova popularnost raste u Sjedinjenim Američkim Državama, u drugim zemljama tek trebaju postati trend. Klima je, u određenoj mjeri, ograničavajući faktor, ali to neće zaustaviti rast ovog trenda i u oštrijim klimatskim zonama. U vlažnim, hladnim i vjetrovitim sredinama klizna staklena stijena će smanjiti potrebu za stalnim čišćenjem od nepovoljnih vremenskih uvjeta, a omogućuje raznovrsnost u korištenju – kako za lijepog vremena, tako i kod upitnih vremenskih uvjeta. Impresivan i glamurozan:definitivno reprezentativna ideja za svaki dom koji može ugostiti otvoreni kuhinju.

Kuhinja na otvorenom

6. Zanimljive i šarene keramičke pločice

Kuhinje traže malo uzbuđenja i razigranosti, zato su zanimljive i šarene keramičke pločice popularne u 2014. Potražite pločice sa zanimljivim uzorcima, u bojama (plava), šarene ili egzotičnog dizajna. Ostatak kuhinje ostavite minimalistički.

Zanimljive i šarene keramičke pločice

7. Zidna rasvjeta

Potražite svjetiljke koje su eksponati sami za sebe. Predlažemo rustikalne, metalne držače od bakra ili mesinga, no ne morate se držati tradicionalnog stila. Jednostavno uskladite stil zidnih svjetiljki s ostatkom kuhinje. Ako imate jednobojnu, minimalistički uređenu kuhinju skandinavskog dizajna, odlučite se za moderne svjetiljke, a u tradicionalne kuhinje s mnogo prirodnih tonova bolje pristaju tradicionalne zidne lampe od mesinga.

Zidna rasvjeta

8. Plava

Plava je IN boja za 2014. te je također, bez sumnje, pobjednik i za kuhinje. Nemojte se ograničiti na jednu nijansu plave, nego miješajte – koristite umirujuću mornarsko plavu s nebesko plavom i tirkiznom. Svaka od njih ima svoju snagu, a ako se dobro kombiniraju djeluju još snažnije. U 2014. potražite plave dodatke, ormariće i pločice.

Plava

9. Au natural – prirodno

Volite ju ili ne, ali Ikea je pokrenula revoluciju u kuhinjskom dizajnu. Izdavanjem svog prvog novog štednjaka Metod prije više od 25 godina, švedska tvrtka želi ostaviti svoj pečat u dizajnu kuhinja. Ono što je zanimljivo je njihova ponuda – prilagođena preobrazbi gradskog stana, s opekom na zidovima, radnom pločom od prirodnog drva… i ne zaboravite bakrene detalje.

Iako imaju velik utjecaj na oblikovanje javnog mišljenja o tome što je IN, a što je OUT, bez obzira na Ikea-u, prirodno postaje sve popularnije u 2014. Potražite radne ploče od prirodnog drva ili kamena, zidove od opeke, ormare od prirodnog drva. Sve što dolazi iz prirode je dobro.

Au-natural - prirodno

10. Crne radne ploče

Opet primjenjujemo prirodno, ovaj put crne radne ploče od crnog granita ili kvarca. Bilo sjajni ili mat, u kontrastu s hladnim bijelim dizajnom interijera, govori “Ja nisam nov, ali ću tu ostati i izgledam odlično!” To nije novi trend u dizajnu kuhinja, ali je definitivno popularan i jedan je od favorita u 2014. – crne radne ploče (mi smo skloni mat boji).

Crne radne ploče

11. Otvorene police

Kuhinjski elementi  su uvijek korisna u kuhinji, ali sada vidimo trend otvorenih polica. Zašto skrivati kuhinjski pribor i posuđe iza zatvorenih vrata – i oni imaju svoj dizajn. Sad ljudi ne žele pokazati samo svoju otmjenu kuhinju, već i sve ostalo (kvalitetno), što je u kuhinji. Dok je još uvijek u povojima, ovaj trend raste brzo i dizajneri i proizvođači već primjenjuju otvorene police u svojim dizajnima za 2014.

Otvorene police

12. Raj za kuhare

Kuhinja je, prvenstveno, namijenjena kuhanju. Svaka velika kuhinja sa svim priborom, radnim površinama, ventilacijom i aparatima je impresivna, a dobro osmišljena i izrađena može biti središte cijele kuće. Drvene radne plohe, aparati od brušenog čelika, velika ventilacija, kuhinjski pribor zbog kojeg bi se Jamie Oliver rasplakao od sreće – to je ono što morate tražiti u 2014. “Ili veliko ili ništa” moto je ovogodišnjeg dizajna kuhinje. Savjet: pokušajte njegovati kulinarske sposobnosti kako bi se slagale s kuhinjom – da izbjegnete neugodnosti.

Raj za kuhare

13. Bakar sa stavom

Već smo rekli da metali u kuhinjskom interijeru postaju sve popularniji, naročito bakar. Ove su godine u trendu bakreni detalji, bakreno posuđe i neobične bakrene kuhinjske nape. Prava čarolija su ručno rađene kuhinjske nape po mjeri. Bakar je poželjan u dizajnu interijera vašeg doma, ali kuhinja je mjesto gdje se bakar ističe u svom punom sjaju.

Bakar sa stavom