Američki san na hrvatski način [s tlocrtima]

Američki san na hrvatski način! Zvuči intrigantno, zar ne? U ovom članku ćemo vam pokazati kako jedan bračni par srednjih godina, povratnici iz Amerike, su odlučili preurediti staru kamenu kuću u svoj novi dom.

Glavna želja vlasnika bila je stvaranje otvorenog prostora u prizemlju s konobom, dok su na katu htjeli tri spavaće sobe s minimalno dvije kupaonice. Sve luksuzno, s bazenom u vrtu – dom u kojem mogu uživati u mirnim, intimnim trenucima, kao i hedonistički uživati sa prijateljima uz čašu domaćeg vina, u konobi ili uz bazen. Tradicionalni dizajn, intimnost i toplina s dozom luksuza sad najbolje opisuju kamenu ljepoticu iz Trilja na rijeci Cetini.

U nastavku vam pokazujemo kako je kuća izgledala prije te nakon renovacije.

američki san

Prilikom uređenja dvorišta posebno se pazilo na hortikulturalno uređenje i odabir biljaka od kojih prevladavaju autohtone biljke dlamatinskog podnebja, poput lavande i ružmarina.

U dvorištu se nalazi i prekrasan bazen do kojeg se prilazi stazom opločenom kamenim pločama velikog formata. Uz sjenicu kraj bazena se nalazi i kućica spremna za okupljanja starih prijatelja uz roštilj i bevandu.

američki san

američki san

američki san

Starina je imala neadekvatnu zidanu dogradnju na katu i lošu statičku stabilnost te ju je bilo potrebno u potpunosti rekonstruirati. Angažirali su tim arhitekata 4uHa – Vjerana Tecilazića i Mislava Bašića, te dizajnericu Elzu Vukičević, kako bi se slika iz njihove mašte pretvorila u nešto stvarno, konkretno. Ta suradnja je rezultirala potpunim uspjehom!

Uz puno konzultacija između investiora, arhitekata i statičara definirano je jednostavno i čisto rješenje. Ulaz u kuću i konobu pozicionirani su s dvorišne strane objekta. U prizemlju se nalazi kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. U zoni između dnevnog boravka i blagovaonice ugrađen je dvostrani kamin – tako, u hladnim noćima, plamen iz kamina grije društvo za večerom u blagovaonici ili par u boravku, koji uz šalicu toplog čaja gleda žar kako vatra pucketa u kaminu.

Na gornjoj etaži nalazi se intimni, spavaći dio kuće, koji se sastoji od tri spavaće sobe i tri kupaonice. Uz veliku spavaću sobu, vlasnici su poželjeli kupaonicu s hidromasažnom kadom i tuš kabinom, što su i dobili.

američki sanamerički san

Dizajn interijera izveden je uz veliki trud i puni angažman magistre dizajna Elze Vukičević. Dio kamenih zidova u interijeru nije naknadano obrađivan, kako bi se očuvali tradicijski elementi i u interijeru kuće. Na taj način se vanjska kamena fasada „uvukla“ u interijer objekta, te s vidljivom drvenom krovnom konstrukcijom čine cjelinu tipičnu za tradicionalnu gradnju s područja Dalmacije i dalmatinskog zaleđa.

američki sanamerički san

U kući su ugrađeni vrhunski materijali kao i kvalitetan namještaj s opremom. Samo uređenje je decentno i minimalističko. Doza romantike postignuta je odabirom namještaja i slika poznatih slikara. Tople boje drva i pločica harmonično se stapaju s tonovima kamenih zidova i drvenih greda.

američki san

američki san

američki san

američki san

Za stvaranje ovakve hedonističke oaze moralo se poklopiti nekoliko faktora.

Investitor, sa snažnom voljom i financijskim mogućnostima stvoriti ovakvo impresivno zdanje. Arhitekti, koji su sa strpljenjem vodili investitora kroz proces izgradnje objekta – od idejnih skica i vizualizacija objekta, do odabira detalja obrade kamena i načina ugradnje stolarije. I, naravno, dizajnerica interijera, koja je cijelom projektu udahnula dušu, mudrim odabirom opreme i namještaja.

Kako vam izgleda ova transformacija? Američki san na hrvatski način nije teško za izvesti, uz malo maštovitosti! Nekada se vrijedi potruditi, zar ne?

 

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com