Apartman iznad restorana

apartman-iznad-restorana_uredjenje-doma-02

Ovaj dvoetažni stan iznad restorana u Montrealu u Kanadi dizajnirao je MU Architecture.

apartman-iznad-restorana_uredjenje-doma-01

Ovaj stambeni projekt posebno je dizajniran kako bi bio u skladu s izvornim stilom zgrade od crvene opeke. Zgrada je zahtijevala značajne strukturne intervencije u podrumu kako bi izravnali iskrivljeni okvir i podržali novi polukat.

apartman-iznad-restorana_uredjenje-doma-04

Osim toga, sustav ventilacije restorana morao je proći kroz pod i zauzeti veći dio postojećeg krova. Stoga je bilo potrebno pažljivo prikriti prostor ventilacije u novom prostoru.

apartman-iznad-restorana_uredjenje-doma-05

Glavne stepenice, koje vode od ulice do prvog kata, nastavljene su u drugo stubište koje vodi do polukata. Gazišta stepenica izrađena su od savijenog masivnog drva, dok kaljeno staklo služi kao ograda. Na prvom katu, izvorni zid zamijenjen je stupom, čime se dobio svijetao i otvoren prostor.

apartman-iznad-restorana_uredjenje-doma-06

Potpuno bijela kuhinja donosi svjetlost i dubinu u prostor, stapajući se s bijelim zidovima boravka. Kamin je pokriven slojem plavog čelika, odgovarajući savršeno poliranom betonu na podu, u kontrastu sa svijetlim, bijelim kuhinjskim ormarićima. Drveno stubište nudi dašak topline i udobnosti u ovom elegantnom bijelom prostoru.

apartman-iznad-restorana_uredjenje-doma-08

Na katu, spavaća soba i pripadajuća garderoba izravno komuniciraju s malom, ali prostranom terasom okrenutom prema istoku. Terasa sadrži prostor za blagovanje, roštilj i modul koji skriva mehaničku ventilaciju restorana u prizemlju. Na suprotnom kraju nalazi se glavna terasa s prostorom za sjedenje, kako bi mogli uživati ​​u suncu tijekom cijelog dana.

apartman-iznad-restorana_uredjenje-doma-09

Pod i ograde obje terase omotane su u odabrane cedrove daske. Postavljena u udubljenje glavne terase, zaštićena od vjetra i pogleda i prekrivena drvenom pergolom, jacuzzi kada gleda ravno kroz staklena vrata na tuš u glavnoj kupaonici. Integrirana u novi čelični vijenac, kutije za biljke i cvijeće postavljene su kao glavna ograda.

apartman-iznad-restorana_uredjenje-doma-11

Na strani zgrade, u nastavku vijenca, čelični dio označava prijelaz između postojeće zgrade i novog dodatka. Rezultat je monolitni dio obložen cedrovinom koji počiva na vrhu postojeće zgrade. Sjeverna strana, s pogledom na ulicu, perforirana je vertikalnim letvicama koje pružaju potrebnu svjetlost u sobi, ujedno zadržavajući privatnost.

apartman-iznad-restorana_uredjenje-doma-12

Za ovaj projekt, MU Architecture odlučili su koristiti sirove materijale u izvornom obliku. Betonski podovi, drveno stubište i daske od cedrovine miješaju se zajedno u harmoniji.

apartman-iznad-restorana_uredjenje-doma-14