D-kuća u Tel Avivu

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-01

D-kuća je privatan dom od 450 četvornih metara u Tel Avivu u Izraelu, koji je dizajnirao studio Paz Gersh Architects. Kuća je projektirana za obitelj s djecom.

U planiranju D-kuće glavni koncept dizajna bio je osmišljavanje dijela gradske kuće u kojem se kat pomiče dalje od susjednog zida. Tim rješenjem oslobođen je prostor za vrt na katu, koji djeluje kao zelena soba, sa spavaćim sobama raspoređenim oko njega. Južno dnevno svjetlo koje ulazi u vrt tijekom dana odbija se i osvjetljava kat i prizemlje.

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-02

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-03

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-04

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-05

Javni prostori u prizemlju planirani su u otvorenom tlocrtu. Kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica raspoređeni su paralelno dvorištu. Ovi prostori se otvaraju prema vrtnoj terasi kroz velike prozore, omogućujući lijep pogled i funkcionalan pristup.

U predloženom planu osmišljena je čelična knjižnica kroz dvije etaže,  povezujući prizemlje s katom. Knjižnica je strukturni element koji podupire stepenice.

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-07

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-08

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-09

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-10

Pri planiranju stepenica korišteno je više materijala kako bi se naglasio prijelaz od javnih prema privatnim prostorima. Stubište se mijenja kroz etaže: stepenice u prizemlju izrađene su od čelika i prekrivene punim drvom, dok su na katovima stepenice samo od čelika, a u podrumu su stepenice od kamena.

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-11

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-12

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-13

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-14

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-15

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-16

d-kuca-u-tel-avivu_uredjenje-doma-17