Macramé – DIY

Jeste li čuli za macramé? Pomalo zaboravljena, ova tehnika bila je vrlo popularna 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća te se čini da se u posljednje vrijeme ponovno vraća u modu!

Razni DIY blogovi nude vrlo raznolike tutoriale kako isplesti makrame. Njihova primjena je velika! Od visećih lončanica za cvijeće, zidnih makramea ili čak makramea kao držača za police, privjesaka za ključeve, bookmarka, podmetača za čaše…

Macramé se ne mora nužno plesti na nečem ravnom. Mogu se koristiti različiti oblici: metalni krugovi, trokuti, zvijezde, a i uže dolazi u različitim bojama. Bež boja ovoga macraméa lijepo će se uklopiti u svaki prostor, a lako se i održava. Ne trebate ga prati, već se s njega samo otrese prašina i voilà.

Makrame (Macramé) je tehnika vezanja čvorova na špagi ili vuni, prilikom koje se stvaraju razni uzorci. Sama riječ macramé dolazi od arapske migramah što znači “ukrasne rese” ili “izvezeni veo”.  Ljepota makramea je u upotrebi prirodnih materijala i činjenici da je on 100% ručni rad. Makrame ukrasi koriste se u boho stilu uređenja interijera te se zato toliko dobro nadopunjuju drvo i špaga. Već godinama ova pletiva dobivaju na popularnosti, a uz različite stilove pletenja, boje i oblike jasno je i zašto se njihovoj popularnosti nikako ne nazire kraj.

Danas vam donosimo jednu vrlo jednostavnu, ali efektnu ideju za izradu zidnog macraméa.

Potreban materijal
  • špaga/vuna
  • škare
  • veći i manji obruč
  • ljepilo
  • karton dugačak oko 30 cm (ili više)
  • drveni štap ili grana, duljine 20 cm (ili više)

Komad vune provucite kroz manji obruč, pričvrstite ga za štap te ga zatim provucite kroz veći obruč.

Oko komada kartona omotajte vunu 10 puta te ju odrežite s jedne strane. Učinite to 6 puta kako biste dobili 6 snopova vune.

Svih 6 snopova vune zavežite za drveni štap što čvršće. Ps. Višak vune ne treba bacati jer se može iskoristiti za ukrašavanje pri sljedećoj izradi.

I na kraju, oblikujte vunu na krajevima i dobit ćete prekrasan makrame! 🙂

Izvor: http://www.homeyohmy.com

 

Jeste li i vi uspjeli napraviti svoj makrame? Ukoliko jeste podjelite s nama je l’ vam bilo teško to napraviti te što ste si sve napravili ovom izvrsnom tehnikom!

 

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com