Dizajn interijera manjih od 50 četvornih metara

Ovi domovi izvlače najviše iz svojih kompaktnih tlocrta – svaki je manji od 50 četvornih metara, ali sadrže obilje jedinstvenih osobnosti. Bilo da sanjate o malom domu kojeg ćete zvati svojim ili jednostavno želite napraviti najviše od onoga što već imate, ovi prostori pokazuju kako kreativna ograničenja mogu dovesti do nadahnutih otkrića. Zapravo, mnoge avanturističke duše koje bi si mogle priuštiti prostrana prebivališta, opredjeljuju se za moderniji način života, odabirom udobnih apartmana poput ovih. To nadilazi praktičnost – maleni dom dijelom je pokret minimalizma, dijelom očuvanja okoliša, a dijelom iskrene znatiželje.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-001

Talentirani dizajneri Piotr Matuszek i Gosia Czarny dali su ovom malom stanu svijetao i prostrani makeover. Klijent je mladi bračni par koji je od bake naslijedio stan od samo 20 metara kvadratnih, što je zahtijevalo kompletnu strukturnu transformaciju kako bi se prostor bio dovoljno velik za dvoje.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-002

Svijetle boje i jednostavne linije uvijek čine sobu malo većom nego što stvarno jest. Dizajneri su koristili smanjene uzorke u monokromatskim bojama kako bi stvorili razigrani karakter bez nepotrebne vizualne gužve.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-003

Jedna strana sobe naglašena je hladnom, grafičkom pozadinom, dok druga jarko sjaji bijelom oblogom. Obilje integriranog mjesta za pohranu je obavezno za ovako malen prostor.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-004

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-005

Vrlo mudra ideja za klasičan skriveni krevet – skriveno svjetlo je zabavan detalj koji nudi upečatljiv kontrast tirkiznim detaljima u sobi.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-006

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-007

Elegantni stolac obnovio je Chierowski dizajn, a izvorno je pripadao klijentovoj baki – važan dio nostalgije, a možda i jedini detalj preostao nakon obnove. Odgovarajući kauč je suvremena interpretacija kultnog 366 dizajna.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-008

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-009

Kupaonica ima potpuno drugačiji pristup od ostatka stana. Korištenje velikih uzoraka u ovako malom prostoru ponekad može biti loše, ali ovdje je efekt apsolutno prekrasan, uz korištenje kohezivnih boja i jasnih linija.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-010

Ovaj sofisticirani studio apartman za mladi par, koji je htio jasno definirane zone unutar interijera, uredio je Solo Design Studio. Svaki prostor je različit u smislu estetike i funkcije, mjestimice s pametno koordiniranim karakteristikama ujedinjavanja ukupnog prostora. Prostor ima sve praktičnosti studio apartmana, bez da tako izgleda.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-011

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-012

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-013

Prostor za spavanje savršena je “soba u sobi”. Zavjese vise s udubljenja na stropu, koje također pruža malo meke, neizravne rasvjete – idealno za opuštanje u večernjim satima, kada viseće svjetiljke mogu biti presvijetle.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-014

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-015

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-016

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-017

Dnevni boravak je od ostatka stana vizualno odvojen živim bojama. Modularne police iznad televizora nagovještavaju tirkiznu i bijelu, a geometrijski uzorak tepiha povezuje prostor. Apartman ima samo 40 četvornih metara površine, tako da ovi mali obojani detalji stvaraju veliku razliku.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-018

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-019

Dok su dnevni i spavaći prostor svjetlije obojani, blagovaonica i kuhinja su tamnije. Drveni kuhinjski ormarići nadopunjuju prirodne materijale namještaja.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-020

Treći odvažan, dojmljiv apartman, veličine 43 četvorna metra, dizajnirao je ukrajinski arhitekt Nastya Antonyuk. Prostor je osmišljen oko mat crne strukture u kojoj se s jedne strane nalazi kućni sustav za zabavu, dok s druge strane pametno skriva kupaonicu. Prozor na vrhu omogućuje ulaz prirodnom svjetlu u privatno srce doma.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-021

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-022

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-023

Eklektičan dekor odražava osobnost klijenta. Starinski namještaj, raznovrsne tkanine i industrijska rasvjeta zajedno stvaraju fascinantnu i zabavnu estetiku.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-024

Brzi pogled u kuhinju otkriva prekrasne, vintage nadahnute, SMEG kućanske aparate. Industrijska rasvjeta također uživaju u starinskom izgledu – vidljivi kablovi privlače pozornost, a Edison žarulje daju mekanu rasvjetu koja nije prenametljiva.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-025

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-026

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-027

Detalji uređeni s ljubavlju čine ovaj mali moskovski stan vrlo udobnim.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-028

Većina potrebnog prostora za pohranu smještena je u minimalističkim bijelim ladicama sa svilenkasto bijelim premazom – izgledaju čisto i oštro te, najvažnije, ne odvlače naglasak s važnijih dekorativnih detalja u stanu. Korištenje okruglog dekora pruža zanimljiv kontrast kvadratnim oblicima namještaja.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-029

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-030

Radeći s malom dimenzijom stana od samo 43 četvorna metra, dizajner Michael Temnikov je pri minimalističkom pristupu dizajnu koristio jednostavne geometrijske oblike i bogate teksture. Dizajner je obavio fantastičan posao primjenom jeftinih materijala – betona, žice i drva – tako da izgledaju svježe i sofisticirano.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-031

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-032

Preslatki puzavci služe kao naglašeni, živi zid. Ovaj živahni zaslon uravnotežuje naglasak industrijskih materijala – nikad ne možete imati previše zelenila u profinjenom i minimalističkom prostoru.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-033

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-034

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-035

U cijelom prostoru negativan prostor igra važnu ulogu. Velik dio namještaja izgleda lagano, jer bi neproziran ili teški namještaj blokirao previše svjetla i možda previše naglasio monokromatsku temu. Blijeda stolarija svakako pojačava i čuva prirodno svjetlo.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-036

Betonski finiš pojavljuje se na neobičnim mjestima, kao što su viseće svjetiljke, pa čak i tegle za biljke. One su djelo Decha Archjananuna i imaju ključnu ulogu u ujedinjavanju zelenila, žičanih naglasaka i betonske teme.

dizajn-interijera-manjih-od-50-cetvornih-metara_uredjenje-doma-037