Dom u prirodi

Naborana kuća je privatna rezidencija dizajnirana u Johnsen Schmaling Architects. Nalazi se u pokrajini Door u Wisconsinu, SAD i pokriva površinu od 172 četvorna metra. [tlocrti u galeriji]

Ova mala kuća za grafičku dizajnericu i njezinog supruga smjestila se na šumovitoj istočnoj obali uskog poluotoka na jezeru Michigan. Ugrađena u gustu listopadnu i crnogoričnu šumu, zgrada skromnog obujma tiho je smještena na maloj čistini na zapadnom rubu blago nagnute lokacije, a njena niska silueta gotovo nestaje u okolnoj vegetaciji.

dom-u-prirodi_uredjenje-doma-01

dom-u-prirodi_uredjenje-doma-03

dom-u-prirodi_uredjenje-doma-04

Vanjski materijal ograničen je na ogaren cedar, čiju teksturu i tmurno crnilo dopunjuje lakirani čisti cedar, tamno anodizirani aluminij i staklo. Oponašajući vizualnu dubinu i površinu kore stabala, pougljenjene drvene ploče postavljene su preko traka različitih dubina, kako bi se formirao nježna, valovita ovojnica zgrade, koja omekšava strogu geometriju zgrade i moderira prijelaz iz umjetne konstrukcije u prirodan kontekst.

dom-u-prirodi_uredjenje-doma-06

dom-u-prirodi_uredjenje-doma-07

dom-u-prirodi_uredjenje-doma-08

dom-u-prirodi_uredjenje-doma-09

Unutar kuće se trijem spaja na otvoreni dnevni prostor s ogromnim sustavom kliznih, staklenih vrata koja pružaju pristup do linearnog vrta, njegova betonirana površina lagano utonula u postojeću topografiju.

Nasuprot velikim kliznim vratima, delikatno skulpturalno čelično stubište, podržano filigranskim okomitim štapovima usidruje životni prostor i vodi do gornje spavaće sobe i zelenog krova. Suprotstavljajući se tamnoj oblozi zgrade, paletom unutrašnjosti dominiraju bijeli zidovi, bijeli lakirani ormarići i sivi polirani beton – zajedno formirajući neutralnu, smirenu pozadina za prirodu oko kuće.

dom-u-prirodi_uredjenje-doma-11

dom-u-prirodi_uredjenje-doma-12