Elegantan dom u Švedskoj

U maleni gradić Karlshamn, novinarka Ulrica Wihlborg sa svojom je obitelji preselila iz Los Angelesa 2012. godine. Kuća u koju je uselila sa svojim suprugom i troje djece, izgrađena je 1929. godine, a svi dotadašnji vlasnici su je besprijekorno održavali.

elegantan-dom-u-svedskoj01

Cijela kuća uređena je vrlo elegantno, u svijetlim, neutralnim tonovima. Svaka prostorija obogaćena je ponekom starinom, poput fotelja, noćnih ormarića ili pisaćim strojem.

elegantan-dom-u-svedskoj05

Dnevnom sobom dominira sofa dugačka gotovo četiri metra, izrađena u Los Angelesu te u Švedsku dopremljena u kontejneru zajedno s ostalim komadima namještaja. Navlaka na sofi je periva, a ispod sjedišta se nalazi prilično velik i praktičan prostor za odlaganje.

elegantan-dom-u-svedskoj02

Fotografiju francuskog dvorca St. Julien (s lijeve strane), Ulrica je snimila sama, dok je set skandinavskih botaničkih printeva (s desne strane) pronašla u lokalnoj trgovini.

elegantan-dom-u-svedskoj03

Blagovaonicu krasi hrastov stol kojega vlasnici njeguju i štite prirodnim voskom. Uz stol izvrsno pristaju stolci koji podsjećaju na one iz francuskih kavana.

elegantan-dom-u-svedskoj06

Ulrica je prenamijenila švedski kredenc iz 19. stoljeća u prostrani kuhinjski otok zahvaljujući IKEA radnoj ploči. Ostatak kuhinje je tradicionalan, dobro organiziran i osvjetljen.

elegantan-dom-u-svedskoj08

Ogledalo, noćni ormarić i naslonjač u djevojačkoj sobi pripadaju antiknom namještaju.

elegantan-dom-u-svedskoj14

Spavaća soba dvojice dječaka uređena je jednostavno i bez suvišnih detalja. Bijeli krevet na kat štedi prostor, a dvije ladice u njegovu podnožju pružaju dodatni prostor za spremanje posteljine i igračaka.

elegantan-dom-u-svedskoj09

Dječji radni stol kupljen je na buvljaku i obojen u bijelo, a lijepo mu pristaje vintage poster s kornjačama.

elegantan-dom-u-svedskoj10

Izvor: Lonny