Feng Shui – koliko je važan položaj kreveta?

Feng shui drevna je kineska vještina uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem u kojem obitavamo. Temelji se na promatranju interakcije energije s prostorom te uravnoteženju, kako bi se postigao sklad i sreća. Cilj je dovesti čovjeka i njegovu okolinu u harmoniju, iskorištavajući energiju okoline do maksimuma.

Međutim, pored pozitivnih energija koje djeluju učinkovito na nade zdravlje, postoje i negativne energije. Važno je prepoznati negativne energije te tražiti načine za njihovo prevladavanje ili neutraliziranje. Feng shui pomaže u tome.

Položaj kreveta u spavaćoj sobi po Feng Shuiju

Prema Feng Shuiju, položaj tijela za vrijeme spavanja ima znatno veći utjecaj na zdravlje i čovjekovo psihičko stanje nego što smo svjesni. Općenito, važno je da se krevet ne nalazi na sjecištu strujanja zraka, primjerice na imaginarnoj liniji koja bi se povukla između zraka i prozora. Ako je moguće, kao spavaće sobe treba izbjegavati one koje su nepravilnog oblika.

Da bismo odredili gdje je optimalan položaj kreveta u spavaćoj sobi prema Feng Shuiju, najbolje je stati na vrata spavaće sobe gledajući prema unutra. Najbolji položaj koji se može zamisliti je dijagonalan položaj u odnosu na vrata, sa zidom što bliže začelju kreveta. Ako je taj položaj nepraktičan, tada bi bar trebali paziti da spavač ima dobar pogled na vrata, kad leži u krevetu. Isto tako bilo bi dobro da pogledom može bez naprezanja obuhvatiti cijelu sobu.

Spavanje iza ormara ili paravana, gdje nemamo pogled na vrata i ne vidimo tko ulazi u sobu, nikako ne donosi dobru i zdravu energiju. Isto tako treba izbjeći položaj direktno nasuprot vrata, koji se u Kini još zove položaj mrtvaca. Krevet s vratima iza glave također nije dobra opcija. No najgora je opcija krevet u sredini sobe – to je mjesto gdje se prepliću sve energije sobe, pa to vrlo nepovoljno djeluje na san, ali i na stanje cijelog organizma.

Loš položaj kreveta neće dovesti do ozbiljne bolesti, ali će potaknuti nesanicu i nervozu, a nakon nekoliko godina spavanja u takvom položaju može uzrokovati i zdravstvene probleme.

Položaj kreveta u odnosu na strane svijeta

Feng Shui učenja potvrđuju i brojne moderne studije prema kojim polovi Zemlje i njihova magnetska sila mogu poticati bolje ukupno zdravlje, ali i ako su u neslaganju s položajem tijela, uzrokovati glavobolje i biti okidač kroničnih zdravstvenih stanja.

Glava usmjerena prema sjeveru

Ovaj položaj idealan je za ljude koji pate od nesanice, a osobito za one starije životne dobi. Iako pojačava smirenost, duhovnost te snižava razine krvnog tlaka. Loše strane koje donosi ova pozicija su manjak kreativne energije i elana.

Glava usmjerena prema istoku

Ovaj se položaj smatra idealnim za djecu i mlade ljude. Potiče na ranije ustajanje, više energije, rast te razvoj. Za ljude starije od 50 godina ovaj bi položaj mogao biti previše intenzivan. Kako potiče rast i aktivnost, nije dobar za hiperaktivne i tjeskobne ljude.

Glava usmjerena prema jugu

Općenito se ova pozicija povezuje s visokom energijom, vatrenim snovima, jakim libidom i svađama. Iako potiče strast životu, nije dobro na ovaj način spavati dulje vrijeme. Može rezultirati razdražljivošću i nesanicom, a u njemu se mogu javljati i dramatični snovi.

Glava usmjerena prema zapadu

Ova se pozicija prema Feng Shuiju povezuje s osjećajem zadovoljstva, ugode te hedonizma. Iako stvara pozitivno ozračjem može potaknuti i manjak energije te lijenost. Zbog toga se ne savjetuje ljudima usmjerenim na građenje karijere ili postizanja poslovnih uspjeha.

Odabir boja za spavaću sobu prema Feng Shuiju

Spavaća soba predstavlja reproduktivni sustav. Izuzetno je važna za zdravlje jer se u njoj oporavljamo od stresa i dnevnih napora. Prije odabira namještaja, najvažnije je obojiti zidove bojama koje će svojim djelovanjem podržavati dobru psihofizičku kondiciju osoba koje u njoj provode noć.

Za spavaonicu se uvijek savjetuju isključivo svijetle i pastelne nijanse, a idealne su svjetlo-plava, ljubičasta, ružičasta i zelena.

Plava boja smanjuje napetost, potiče samorazvoj i mudrost, simbolizira pouzdanost i trajnost, donosi mir i suzbija svađe. Ljubičasta je boja poštenja, poboljšava samoopažanje i meditaciju – potaknut će libido i plodnost. Zelena boja osigurava spokoj i sklad te simbolizira plodnu vezu. Ružičasta je prikladna za ženske sobe, jer pojačava ženstvenost i aktivira romantično raspoloženje. Bijela je neutralna boja, simbolizira čistoću – dopuštena je u spavaćoj sobi, ali ne u prevelikoj mjeri.

Crvena boja se ne preporučuje za spavaće sobe, osim ponekog detalja, ako je potrebno probuditi spolnu strast.

Važno je napomenuti da bi i sve tkanine u sobi trebale biti u ovim preporučenim bojama – zavjese, posteljina, prekrivači i ukrasni jastučići. Najbolji izbor je jednobojna posteljina, jer šareni uzorci unose zbrku i brige te mogu ometati dobar san.

Cvjetni i biljni dezeni nisu povoljni za bračne parove jer mogu uzrokovati preljub.