Ideje za uređenje šarmantnog skrovišta u vrtu

Većina vlasnika zna da kupnja nekretnine često dolazi uz određenu količinu kompromisa. Za neke, to znači imati malo dvorište. Sastavili smo 15 ideja za uređenje malih vrtova kako bi pomogli u pretvaranju tog kompromisa u omiljeni prostor u domu.

Samo malo promišljanja i planiranja je dovoljno kako bi vaš vrt veličine poštanske marke pretvorili u šarmantno skrovište u kojem ćete vi i vaša obitelj uživati ​​u godinama koje dolaze. Osim toga, iako to možda još ne planirate, ako ćete prodavati svoj dom u budućnosti, dobro dizajniran mali vrt, koji je prije bio negativna značajka kuće, može značajno povećati cijenu imovine.

Kako ponovo promišljate prostor, osobni će stil nesumnjivo igrati ključnu ulogu, no postoji nekoliko savjeta koji će vam pomoći osigurati uspješno uređenje vrta. Naše ideje za uređenje malog vrta će vas opustiti u prostoru koji je jednako funkcionalan i estetski da nećete ni razmišljati o kvadraturi.

Dajte svom prostoru funkciju

Jedan od načina kako bi prostor izgledao kohezijski je definiranje njegove funkcije. Započnite razmišljati o načinima na koje biste idealno željeli koristiti vrt. Možda je ključ u velikom stolu za ljetno blagovanje na otvorenom. Možda biste radije mekani prostor za sjedenje, koji je savršen za opuštanje ili čak jamu za vatru. Ovisno o tome koliko je prostora na raspolaganju, možete uzeti u obzir vrt s jednom glavnom funkcijom ili možete podijeliti vaš vrt u nekoliko različitih područja.

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-02

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-01

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-03

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-04

Napravite žarišne točke uz putove

Kad ljudi bace prvi pogled na prostor, imaju tendenciju skeniranja površine u cjelini, što je jedan od najbržih načina za shvatiti koliko je malo kvadrature zapravo dostupno. Tu percepciju možete promijeniti dajući očima snažne žarišne točke na kojima će se zaustaviti.

Razmislite o putu kroz dvorište, opločenim ili šljunčanim, koji će definirati jasan osjećaj pokreta kroz cijelo područje. Ako ste odlučili podijeliti svoje dvorište na nekoliko odvojenih namjena, pobrinite se da osmislite put prema svakom.

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-05

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-06

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-07

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-08

Varajte na veličini s okomitim uređenjem okoliša

Malo je vjerojatno da ćete biti u mogućnosti dodati širinu svom malom dvorištu, pa je vaš jedini izbor za stvaranje iluzije većeg prostora korištenje visine. Okomito uređenje će poticati oko na uzimanje visine u obzir prilikom gledanja dvorišta i što će stvoriti prostraniji dojam cijelog prostora.

Pobrinite se da koristite razne biljke različitih visina kako bi profitirali na količini vizualnog interesa koju donose u prostor. Uključite visoke biljke poput sjenovitih stabala, stoičkih trajnica i padajućeg bršljana, ali također u mješavinu možete ubaciti i kraće biljke slažući ih u za to namijenjene visoke posude.

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-09

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-10

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-11

Dodajte smione boje svom malom dvorištu

Mala dvorišta nude manje mogućnosti za dodavanje zabavnih vizualnih interesa od svojih prostranijih kolega, ali korištenje smionih boja je jedan od najlakših načina za stvaranje sličnog ugođaja. Isto kao i kod uređenja interijera, boju možete unijeti kroz jastuke koji krase vaše sjedeće setove, ali ne bojte se potražiti i inspiraciju iz prirode.

Cvijeće u cvatu je odličan način za dodavanje jakih boja bilo kojem otvorenom prostoru. Za uistinu dobar izgled, fokusirajte se na dvije do tri boje i osmislite cijelo dvorište s istom, ujednačenom shemom boja.

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-12

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-13

Nek bude jednostavno

Tko je prvi rekao: “Manje je više!”, možda je baš razmišljao o idejama za uređenje malog vrta. Kad na raspolaganju imate malu količinu prostora, vrlo je lako preopteretiti oči sa svim namještenim stvarima, pa vaše dvorište izgleda ​​pretrpano. Pojednostavite svoj dizajn držeći dekor na minimumu.

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-14

Osim toga, pobrinite se da vaš travnjak bude dobro održavan, grmovi i drveće redovito obrezivano, a vrt s pravilno njegovanim biljkama. Ako imate mališane koji su skloni ostavljati okolo igračke i sportsku opremu, učiniti najbolje kako bi potaknuli čišćenje kao prioritet.

ideje-za-uredenje-sarmantnog-skrovista-u-vrtu_uredjenje-doma-15