Izrada kuhinje po mjeri

Kuhinja po mjeri je kuhinja koja je dizajnirana prema vašim individualnim potrebama, zahtjevima, mašti i proračunu.
Ona je uvijek jedinstvena u dizajnu i idejama i čini uzbudljiv projekt koji može poboljšati cjelokupni izgled, funkcionalnost i udobnost kuhinje.
Najvažniji element dizajna kuhinje po narudžbi je odvojiti dovoljno vremena za razmatranje svih opcija, pronalaženje onoga što zapravo trebate i što želite učiniti. Na taj način ćete dobiti pravi dizajn kuhinje.
Renoviranje kuhinje uvijek je uzbudljiv posao. Kada se odlučite preurediti svoju kuhinju iz snova, trebali biste angažirati ili se posavjetovati sa stručnjacima i profesionalcima.

Naš vodič pomoći će vam da otkrijete kako dizajnirati kuhinju kao što bi to napravio profesionalac – ali uvijek trebate razmisliti odgovara li svaki korak točno onome što želite od gotove prostorije u smislu izgleda i praktičnosti.

Sastavite popis želja. Započnite sa zapisivanjem svih značajki vaše kuhinje iz snova. Ideje možete pronaći pregledavajući web stranice i društvene platforme kao što je Pinterest za inspiraciju. Časopisi i brošure također su korisni izvori koji vam mogu pružiti informacije o najnovijim kuhinjskim trendovima.

Odredite budžet za renovaciju. Morate utvrditi koliko realno možete potrošiti na projekt. U ukupan trošak uračunajte radove na vodi, struji, rasvjetu, kućanske uređaje, zamjenu podova i sve završne detalje dizajna. Dio novca unaprijed odvojite za sve nepredviđene troškove.

Mjerite, mjerite, mjerite. Da biste bili sigurni da sve što želite može stati u kuhinju morate imati točne mjere prostora. Mjerenje ćete morati odraditi prije nego posjetite stručnjaka za dizajn, iako ako oni dođu k vama, tu odgovornost možete prepustiti njima.

Isplanirajte raspored elemenata u kuhinji. Učinkovito planiranje rasporeda kuhinje i maksimiziranje prostora mogu učiniti vrijeme koje provodite u kuhinji još ugodnijim. U svom rasporedu pokušajte konfigurirati sudoper, hladnjak, napu i pećnicu na dohvat ruke, a zatim razmislite o tome koji prostor za pohranu možete staviti u ovo područje.
Ormarići i ladice na izvlačenje u blizini pećnice obično su najprikladniji za začine, lonce i tave, dok je prostor u blizini sudopera najbolje koristiti za posuđe.
Uzmite u obzir i prirodno svjetlo u planiranju rasporeda – prostori za sjedenje najbolje je smjestiti u blizini prozora.

Izbalansirajte praktičnost i simetriju. Standardni kuhinjski ormarić je obično širok 60 centimetara (iako postoji mnogo drugih opcija i naravno, po narudžbi omogućuje sve što želite); najbolje je započeti s iscrtavanjem prostorije u smislu dijelova širine 60 centimetara jednostavno da biste dobili osjećaj razmjera.
Najbolje je početi od visećih elemenata a stojeće prilagoditi njihovim mjerama.

Uračunajte dovoljno mjesta za radne plohe. Količina prostora za radnu ploču ovisi o individualnim zahtjevima, ali kada dizajnirate kuhinju uvijek je važno imati prostor na radnoj površini od najmanje 60 centimetara s obje strane sudopera i prostor u blizini pećnice za odlaganje toplih jela.

Izaberite kuhinjski pod. Iako kuhinjski pod mora biti izdržljiv i po mogućnosti jednostavan za održavanje, on također može biti estetski element.Izbor materijala ovisi o vašem proračunu i preferencama.

S obzirom na to da je kuhinja jedna od najčešće korištenih prostorija u domu, funkcionalni raspored je od vitalnog značaja za nesmetano uživanje u vremenu koje provodite u njoj. Prema profesionalcima postoji nekoliko praktičnih savjeta koje trebate držati na umu.

1. Sudoper i perilicu suđa smjestite što bliže jedno drugome

Kako biste izbjegli komadiće hrane, masnoće, sapuna i vode na podu, postavite perilicu posuđa kraj sudopera – tako ćete lakše prebaciti suđe u perilicu kada ga isperete. Hodanje kuhinjom s prljavim tanjurima brzo će postat gnjavaža koja bi vam lako mogla pokvariti dan.

2. Postavite kantu za smeće na lako dostupno mjesto

Za svaki posao u kuhinji trebate kantu za smeće, a ona je često i glavna kanta koja se koristi za cijelu kuću. Postavite je na mjesto koje nije samo lako dostupno na ključnim mjestima u kuhinji (sudoper, pripremna stanica, štednjak, hladnjak), već i ostatku kuće. Otok blizu ulaza u kuhinju je dobra lokacija, a možete razmisliti i o postavljanju kompostne posude kraj mjesta za pripremu hrane.

3. Postavite električne utičnice smisleno

Ako ste ikada imali kuhinju sa samo nekoliko utičnica, znate da vam produžni kablovi i isključivanje pa uključivanje aparata mogu zadati glavobolju. Razmislite o smještaju i količini utičnica kada dizajnirate svoju kuhinju. Ako imate puno malih uređaja, razmislite o dizajniranju posebnog ormarića s utičnicama za njih. Smještanje utičnica ispod ormarića je također popularno – ne narušavaju estetiku kuhinje a na praktičnoj su lokaciji.

4. Ostavite dovoljno prostora između kuhinjskih elemenata

Uska kuhinja nije samo klaustrofobična, već je u njoj i teško raditi. Preporučljivo je ostaviti minimalno 100 centimetara između radnih ploča. To vam ostavlja dovoljno prostora za udobno otvaranje ladica i ormarića. Ako je moguće, ostavite 120 centimetara slobodnog prostora kako biste mogli hodati oko otvorene perilice posuđa ili štednjaka bez da se sudarate sa vratima.

5. Dobro organizirajte ostavu

Funkcionalna i dobro organizirana ostava uštedjet će vam prostor i vrijeme. Razmislite o izgradnji posebnih polica za začine, polica na izvlačenje i košarama.

6. Držite na umu radni trokut

Vjerojatno ste već čuli za radni trokut – ideja je da vaš štednjak, sudoper i hladnjak budu u trokutu tako da im možete lako pristupiti. Ovo nije čvrsto pravilo, ali svakako olakšava rad i snalaženje u kuhinji.

7. Visina ormarića utječe na cjelokupni izgled kuhinje

Visina ormarića svodi se na osobne preference. Ormari koji sežu do stropa vizualno čine sobu izgleda višom, ali imajte na umu da bi moglo biti teško doći do zadnjih polica. Kod nižih ormarića prostor iznad njih možete iskoristiti kao ukrasnu policu, ali se na njima onda skuplja prašina i masnoća.

8. Dobro isplanirajte rasvjetu

Rasvjeta je vrlo važna za kuhinju. Možda vam prozori pružaju mnogo danjeg svjetla, ali vodite računa i o tome kakvo je osvjetljenje kada padne mrak. Rasvjeta ispod ormarića postaje novi trend pa je to nešto što treba uzeti u obzir. Razmislite o tome gdje će pasti i sjene koje baca svjetlo jer nema ništa gore od pokušaja sjeckanja u mraku.

Dodatni savjeti:

  • Sudoperi sa dva korita nisu nužni, ali itekako olakšavaju život
  • Interesantne dodatke kuhinji kao što su hladnjaci za vino, ledomati i produžene slavine za lonce dodajte samo ako ih stvarno trebate da ne pretrpate kuhinju bez razloga
  • Razmislite o svakoj sitnici koju koristite u kuhinji i planirajte mjesto za nju – od krpa za suđe do kuka za lonce
  • Vodite računa o tome da vodovod i struja mogu podnijeti sve aparate koje koristite u kuhinji
  • Odaberite materijale i dizajne koji su praktični i laki za čišćenje
  • Odaberite kuhinjski pod koji je otporan na mrlje, klizanje i vlagu

Ljepota kuhinje po mjeri je u tome što možete odabrati stil i dizajn koji želite. Svatko ima određeni proračun za izradu svoje kuhinje i bilo da je skroman ili ne, vaš proračun za preuređenje kuhinje biti će plan za vaš projekt. Usklađivanje stila i cijene pomoći će vam da stvorite kuhinju koja odgovara ne samo financijskim mogućnostima, već i potrebama vašeg doma.

Jednostavna kuhinja

Jednostavan i moderan izgled kuhinje prigodan je za manji budžet. Izbacite ukrase i prigrlite jednostavan i funkcionalan pristup svom dizajnu. Vrata ormara sa glatkim frontama elegantna su i odražavaju moderan dizajn namještaja iz sredine 21.stoljeća.

 

jednostavna kuhinja
homify.nl from Pinterest

 

jednostavna kuhinja
Le Journal de la Maison from Pinterest

 

jednostavna kuhinja
Lili in Wonderland from Pinterest

 

Klasična kuhinja

Klasična kuhinja nudi više detalja i pruža prostoru bezvremenski stil. Dekorativni detalji drvenih fronti sa uzorkom su uključeni, nadogradnje su skromne ali sa stilom.

klasična kuhinja
R C from Pinterest

 

klasična kuhinja
A Blissful Nest from Pinterest

 

kuhinja po mjeri
RenoFi | Home Renovation Loans from Pinterest

 

kuhinja po mjeri
StyleBlueprint from Pinterest

 

kuhinja po mjeri
Dennis Parker from Pinterest

 

Luksuzna kuhinja

Luksuzna kuhinja je kuhinja iz snova. Opremljena je svim pogodnostima koje se mogu uključiti u dizajn kuhinje i primjenjuje se sve kako bi se povećala učinkovitost kuhinje i istaknuo osobni stil.

luksuzna kuhinja
homesandgardens.com from Pinterest

 

luksuzna kuhinja
House & Garden Magazine UK from Pinterest

 

luksuzna kuhinja
Wattpad from Pinterest

 

luksuzna kuhinja
Dennis Parker from Pinterest

 

luksuzna kuhinja
Студия Павла Полынова from Pinterest

 

luksuzna kuhinja
foxlab.com.ua from Pinterest

 

Pri planiranju izrade kuhinje najvažnije je definirati koje su vaše želje i što vam mogućnosti dopuštaju. Uvijek je preporučljivo savjetovati se sa stručnjacima ali nemojte da vas to obeshrabi da kuhinju napravite i sami, posebno ako ste spretni i dobro pripremljeni.

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com