Kako ispeći najbolji roštilj – 5 grešaka zbog kojih meso s roštilja ispada loše

Roštilj je umjetnost i vještina koja se stječe iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je izbjegavati početničke greške. Proljeće je savršeno godišnje doba za pečenje roštilja i uživanje u pripremi hrane na otvorenom. Izbjegnite tipične greške i napravite ukusan obrok u kojem će svi uživati.

Photo by Victoria Shes on Unsplash

1. Ne uzimate si dovoljno vremena za mariniranje

Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu večer prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili octa, jer će ono spriječiti razvoj kancerogenih heterocikličkih amina (HCA) na visokim temperaturama prženja.

Photo by Z Grills Australia – zgrills.com.au on Unsplash

2. Izbjegavate korištenje dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i puretine zalijepit će se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje ili četkicu namočite s uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na roštilj stavite ovakve komade mesa.

3. Stavljate na rešetku hladno meso

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tavu, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete “šokirati” meso toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju.

Photo by Paul Hermann on Unsplash

4. Previše okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati i pomicati. Naime, mesu s roštilja onaj ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kad se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.

Kad mislite da je vrijeme za okretanje, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso još uvijek lijepi za rešetku trebate ga pustiti da se peče još nekoliko minuta duže kako biste dobili lijepu, karameliziranu površinu.

Zanima vas kako spriječiti da se meso lijepi za rešetku? Neizbježan, ali mnogima i najgori dio kod pripreme roštilja je čišćenje rešetke.

Kako biste što brže i lakše očistili rešetku roštilja, iskušajte sljedeći trik: krumpir presjecite na pola, zabodite vilicu u jednu polovicu i pređite preko vruće rešetke rasječenim dijelom krumpira.

Škrob iz krumpira stvorit će tanki, prirodni sloj na rešetki roštilja te će se hrana manje lijepiti.

Photo by José Ignacio Pompé on Unsplash

5. Ne puštate meso da se odmori

Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak ostao sočan, svaki je komad potrebno “odmoriti”. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju ili stavite u topli lonac i pustite da tako stoji bar pola vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folija zadržat će toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.

Dobar tek!

Izvor: https://punkufer.dnevnik.hr/

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com