Kako male kupaonice učiniti većima

Imate li i vi problema pri uređenju malih kupaonica? Male kupaonice velik su izazov budući da trebate uvrstiti sve što vam je potrebno od elemenata a da pritom pazite na to da bude dovoljno prostora za kretanje. Također morate paziti na boju zidova, veličinu pločica, kakve dekoracije ćete postaviti, rasvjetu i još puno toga…

Uz naših nekoliko praktičnih savjeta pomoći ćemo vam da vaše male kupaonice vrlo lako uredite da se doimaju većima!

1. Mala kupaonica – veće pločice

Veće pločice u kupaoni daju dojam većeg prostora. Stoga, ako imate malu kupaonicu, radije odaberite veće pločice nego, primjerice, mozaik. Sitnije ili mozaik pločice imaju puno više fuga od pločica veće površine, pa se prostor u kojem se nalaze sitnije pločice čini i vizualno manji.

📸  Victoria Borodinova on Pexels

📸 Max Vakhtbovych on Pexels

2. Koristite svjetlije boje

Ovo osnovno pravilo za uređenje malih prostora zasigurno je već poznato svima. Korištenjem bijele ili općenito svjetlijih (pa i modernih pastelnih) tonova, prostor postaje vizualno veći, ali i svježiji. Također tu glavnu ulogu igra i rasvjeta. Igrajte se svjetlima, naročito lijepo izgledaju indirektna svjetla.

📸 Jonathan Borba on Pexels

📸 Arley Bateca on Pexels 

📸 Max Vakhtbovych on Pexels

📸 Max Vakhtbovych on Pexels

3. Koristite samo najnužnije predmete i dekoracije

Sljedeće važno pravilo pri uređenju male kupaonice je minimalizam – ako u kupaonici nema baš dovoljno prostora za kadu, izbjegnite njezino ugrađivanje. Radije se odlučite za tuš kabinu uz koju ćete imati i više prostora za prolaz. Također, izbjegavajte korištenje nepotrebnih dekoracija – ako ih baš želite uključiti u uređenje svoje kupaonice, birajte dekoracije koje se vješaju na zid kako biste što bolje iskoristili prostor koji imate.

📸 cottonbro on Pexels

📸 Andrew Neel from Pexels

📸 Ksenia Chernaya on Pexels

📸 Polina Kovaleva on Pexels

4. Horizontalne pruge

Horizontalne pruge na zidu ili pločice sa horizontalnim printom također mogu stvoriti dojam većeg prostora. No ipak, ograničite uporabu prugica na samo jedan zid kupaone.

Kako male kupaonice učiniti većima slika | Uređenje doma

📸 Max Vakhtbovych on Pexels

📸 Max Vakhtbovych on Pexels

📸  Max Vakhtbovych on Pexels

6. Osigurajte dovoljno prostora za pohranu (iskoristite i zidove)

Prostora za pohranu nikad dosta, pa tako niti kupaonica nije iznimka po tom pitanju. Najlogičnije mjesto za pohranu najčešće je zatvoreni prostor ispod umivaonika za odlaganje ručnika, sredstava za čišćenje i slično.

Nemojte nikako zaboraviti iskoristiti i zidove – naoružajte ih dovoljnom količinom polica (na tržištu se nude i one zaista male koje stanu u svaku kupaonicu, pa i one vrlo praktične kutne) na koje možete odložiti baš sve što će vam u kupaonici trebati. Police, naravno, možete izraditi i sami od drvenih ili pletenih sanduka te ih pričvrstiti na zid. Vrlo je praktično i umjesto običnog ogledala ugraditi ormarić iznad umivaonika s ogledalom, kao i koristiti vješalice za vrata.

📸 Max Vakhtbovych on Pexels

📸 Christa Grover on Pexels

📸 Max Vakhtbovych on Pexels

Ovo su samo neke ideje kako možete urediti male kupaonice, a da pritom izgledaju veće te par savjeta na što trebate paziti pri uređenju iste.

A, ako vam fali još ideja o uredenju malih kupaonica, pogledajte i naš drugi članak o 30 Ideja za uređenje male i funkcionalne kupaonice.

Kako vam se sviđaju naši prijedlozi kupaonica? Pazite li i vi na ove detalje pri uređenju svoje kupaonice? Pišite nam u komentare!

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com