Kako odabrati boje za svoj dom

Odabir boje za zidove u vašem domu jedan je od najtežih zadataka pri preuređenju interijera. Dobar odabir boja zidova u mnogome doprinosi cjelokupnom izgledu prostorije. Odabir boja u domu ne može se prepustiti slučaju ili trenutnom raspoloženju, već pri odabiru boja morate uskladiti boju zidova boji namještaja, namjeni sobe koju uređujete i sve to možda uskladiti s vašom najdražom bojom.

Ne zaboravite da bi i namještaj koji naknadno kupite trebao biti usklađen s bojama koje odaberete.

📸 Theme Photos on Unsplash

Boje zidova u dnevnoj sobi

Dnevna soba je prostorija u kojoj najviše boravite. S bojama u njoj možete eksperimentirati, ali imajte na umu da ne napravite preveliki kontrast među bojama namještaja i zidova. Najbolji izbor za boje dnevnog boravka su pastelne boje. Posljednjih godina je vrlo popularno ljepljenje foto-tapeta te zidnih naljepnica. Ako lijepite foto-tapete odaberite samo jedan zid u prostoriji, a ostali neka budu jednobojni i usklađeni s bojom koja prevladava na tapetama.

Boje zidova u kuhinji

Odaberite ugodne boje u kuhinji i blagovaonici kako bi vam pripremanje i konzumiranje hrane bilo što ugodnije. Pored usklađivanja s bojom kuhinjskih elemenata, boju zidova u kuhinji potrebno je prilagoditi i boji pločica ili zaštitnog stakla koji su neizostavan dio svake kuhinje. Za kuhinju su najbolji svijetli i nježni te živi tonovi. U ovom dijelu doma se ne preporučuje upotreba hladnih nijansi sive i plave boje, jer umanjuju apetit.

Boje zidova u spavaćoj sobi

Spavaća soba je mjesto za opuštanje i odmor, pa i boje zidova trebaju biti usklađene s namjenom ove prostorije u kući. Zidove spavaće sobe je najbolje bojiti plavom, ljubičastom, sivom ili bež bojom. Neutralne nijanse ovih boja pomoći će Vam da lakše utonete u san. Narančasta i crvena boja nisu prikladne za zidove spavaće sobe jer razbuđuju.

Boje zidova u dječjoj sobi

Zidovi dječje sobe mogu biti obojani najrazličitijim bojama. Boje trebaju biti žive, no ne previše jarke i fluorescentne kako ne bi izazvale agresiju kod djece. Ako uređujete sobu za bebu koristite svjetlije i nježnije boje te pastelne nijanse. U dječjoj sobi možete za svaki zid odabrati drugu boju ili čak na isti zid nanijeti dvije različite, najčešće kontrastne boje. Zidove dječje sobe napravite još zanimljivijima korištenjem zidnih naljepnica.

Odabir boja

Počnite od kotača boja – postoje primarne, sekundarne i tercijarne boje.

📸 Mika Baumeister on Unsplash

Primarne boje su crvena, plava i žuta. One su čiste boje i ne mogu biti stvorene miješanjem drugih boja. Sekundarne boje su narančasta, zelena i ljubičasta. Ove boje se kombiniraju od dva jednaka udjela dvije primarne boje. Na primjer, jednak udio plave i žute zajedno daju zelenu. Tercijarne boje su mješavina različitog udjela osnovnih i sekundarnih boja, koje kombiniranjem stvaraju različite nijanse boja. Bijela i crna se često dodaju u ove kombinacije, kako bismo dobili svjetliju ili tamniju željenu nijansu.

Kreirajte svoju shemu boja

Koristite kotač boja kako biste napravili shemu koja najbolje odgovara vašoj osobnosti. Postoje četiri vrste mogućih shema boja:

📸 Annie Spratt on Unsplash

Harmonične sheme – u ovoj shemi su sve boje skladne i ne konkuriraju jedna drugoj. Niti jedna boja ne zahtjeva posebnu pozornost, tako da je prevladavajuće raspoloženje umirujuće. Postoje dva osnovna tipa harmoničnih shema.

Jednobojna shema uključuje jednu boju slabog intenziteta, kao što je svijetla bež, svijetlo siva ili bijela u ograničenom rasponu vrijednosti. Ova shema često se koristi za izložbeni prostor zato što njena mirnoća stvara savršenu pozadinu. Bilo kakav žarki ili upadljivi predmet uveden u ovu shemu skrenut će pažnju na sebe prekidajući jednobojnost, što možete iskoristiti i kao prednost ako želite da nešto bude uočljivo.

Monokromatska shema sastoji se od jedne nijanse, ali u širem rasponu vrijednosti i intenziteta od jednobojne sheme. Ova shema koja je na primjer zasnovana na žutoj boji, mogla bi uključiti svijetlo žutu, limun žutu i zlatno žutu koje se mogu upotrijebiti individualno ili u kombinaciji. Monokromatska shema čini cijeli prostor posebnim.

Kontrastne sheme – za razliku od harmoničnih shema, kontrastne sheme postoje kako bi na sebe svratile pozornost. Ovdje boja nije slučajna već predstavlja žarišnu točku. Postoji nekoliko djelotvornih vrsta kontrastnih shema. Za početak, kontrast možete postići uporabom analognih boja što znaci da npr. možete kombinirati plavu s tirkiznom (plavo-zelenom) koje se na krugu boja nalaze jedna pokraj druge. Ponekad analogne boje neće dati preveliki kontrast već će više izgledati kao harmonične sheme.

Od sljedećih načina iskoristite kombiniranje dviju komplementarnih boja koje su jedna nasuprot drugoj na krugu, npr. plavu i narančastu, a možete iskoristiti i plavu s jedne i nekoliko nijansi narančaste s druge strane ili obrnuto. Dodajete li u igru više boja, stvarate kontraste uz pomoć trijada gdje opet cijelu skalu možete proširiti dodatnim nijansama svake boje iz sastava trijade. Nadalje, vrlo lijepe i skladne kontraste možete postići i uporabom toplih i hladnih boja, a cijelo područje se dodatno proširuje ubacivanjem različitih uzoraka i materijala, no o tome drugom zgodom.

Primjena odabrane palete boja

Budite pažljivi kad birate boju za zidove – jeftine su i mogu se napraviti u bilo kojoj boji i nijansi koju poželite. Zato je pri uređenju sobe najbolje početi sa stavkama kao što su namještaj i tepih, za koje se teže odlučiti i koje su skuplje. Nakon što odaberete svoj namještaj, možete izabrati i boju zidova.

📸 Andrea Davis on Unsplash

Možete odlučiti želite li radije primijenili svoje boje na dodatke i namještaj ili na zidove. Mnogi ljudi to preferiraju. Drugi, nasuprot tome, odlučuju se za neutralan namještaj, ali biraju odvažne i intenzivne boje za zidove.

Četiri najčešće pogreške pri odabiru boja

Boje su važan dekorativni element pri uređenju interijera i uvelike mogu utjecati na usklađenost stila, ljepotu i udobnost vašeg doma. Stoga je odabiru boja potrebno posvetiti osobitu pozornost, konzultirati stručnjaka i uložiti dodatno vrijeme kako biste pronašli boje koje će oplemeniti vaš dom.

Pri odabiru boje namještaja, zidova, dekorativnih elemenata ili općenite teme vašeg doma, vrlo je lako pogriješiti, a kako biste to izbjegli, donosimo vam neke najčešće i uobičajene pogreške.

Boja dekoracija identična s dominantnim objektima u prostoru

Ako želite naglasiti središnje objekte u prostoriji, primjerice namještaj u dnevnom boravku, dekoracije odaberite u istoj boji, ali svjetlijih i nježnijih nijansi. Odabir potpuno identične boje zatvara prostor, a osim toga ono što želite naglasiti ostaje neistaknuto. Tako uz tamni namještaj odaberite svjetlije nijanse tepiha, dekorativnih jastuka, zavjesa i sličnoga.

📸 Braden Collum on Unsplash

Odabir bijele ili krem boje samo zato što smatrate da tako nećete pogriješiti

Ako smatrate da je odabir ovih boja najlakši izbor te da s njima ne možete pogriješiti, moramo vas razuvjeriti. Naime, čak i neutralne poput bijele, sive ili bež, dolaze u brojnim tonovima i nijansama, pa ćete i u ovom slučaju morati uložiti trud i vrijeme kako biste odabrali odgovarajuću.

Poslužite se uzorcima, a kako biste izbjegli dodatne muke pri odabiru, ograničite se na tri ili četiri boje koje vam se posebno sviđaju i koje će odgovarati prostoru kojem su namijenjene. Ako je riječ o bojanju zidova, nabavite probni uzorak i obojite dio zida te razmotrite svoju odluku promatrajući boju na danjem svjetlu, ali i po noćnom osvjetljenju.

Odabir presvijetlih i jarkih boja

Presvijetle ili jarke boje uglavnom su preintenzivne za većinu interijera. Vrlo prostrana i sunčana soba može “pretrpjeti” boje poput limun žute ili jarko zelene, ali svakako je bolja opcija odabrati boje koje će se stapati s okolinom, koje će vam pružiti osjećaj ugodno i koje će prikriti eventualne nedostatke prostorije. No, ako ste oduvijek željeli crveni dnevni boravak, umjesto jarkih crvenih nijansi radije odaberite boju cigle ili maline.

Boja neprikladna za prostor kojemu je namijenjena

Tople boje utječu na dobro raspoloženje i naglašavaju udobnost pa su one najprikladniji odabir za dnevne boravke. To su zemljane nijanse crvene, prljavo ljubičaste i tamno zlatne nijanse. Hladne boje poput srebrnkasto-plave, prirodno-zelene i boje lavande, djeluju umirujuće i izvrstan su odabir za spavaće sobe.

S druge strane, zeleni zidovi u kupaoni ili svijetle nijanse žute boje u spavaćoj sobi mogu djelovati razdražujuće, pa je preporučljivo dobro razmisliti kako se želite osjećati i što s odabranom bojom želite postići u određenom prostoru.

 

Za kraj pogledajte dva videa koji objašnjavaju odabir boja (na engleskom):

 

Please follow and like us:

1 thought on “Kako odabrati boje za svoj dom”

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com