Kako prepoznati otrove u domu

Pomisao na otrove u vašem domu može biti zastrašujuća. Pogotovo s medijskim senzacionalizmom koji prati takozvane “otrovne tvari” koje izazivaju rak i druge bolesti.

Naravno da svi želimo da nam obitelj živi u sigurnom i zdravom domu. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti kako bi pronašli potencijalno otrovne materijale u svom domu.

Ovdje smo naveli neke od najčešćih otrova koji se javljaju u stambenim prostorima, načine kako ih pronaći, te kako ih sanirati. Pročitajte ovaj članak i držite ga pri ruci. Nikada ne znate kad će vam neki podatak iz članka zatrebati u budućnosti.

Pazite na plijesan

Plijesan je najčešći otrov u našim domovima. To je gljivica koja nastaje kad je neki dio vašeg doma dulje vrijeme izložen vlazi i, ako se ne liječi, može uzrokovati zdravstvene probleme i strukturna oštećenja građevine.

Najlakši način identifikacije plijesni su vaša osjetila. Pripazite na crne, bijele ili zelene izrasline, posebno u područjima gdje postoji vidljivo curenje i/ili kapanje vode. Plijesan je također povezana s mirisom po vlazi, tako da plijesan čak možete i namirisati.

Male količine plijesni mogu se sanirati s domaćim pripravcima. Očistite zaraženo mjesto izbjeljivačem (varikinom) dok ne nestane. Istovremeno morate sanirati i izvor vlage, jer će se u suprotnom plijesan ponovo pojaviti. Međutim, velike površine ili otrovna plijesan – koju je teško razlikovati, ali je često ljigava – treba tretirati profesionalno.

📸 Jonas Denil on Unsplash 

📸 Pongsawat Pasom on Unsplash

Sanirajte izvore vlage kako bi spriječili plijesan.

Testirajte na radon

Radon je nevidljiv plin bez mirisa i okusa, koji dokazano uzrokuje rak pluća. To je posebno opasno, jer s obzirom da se ne može vidjeti, omirisati ili okusiti, moguće je da ga vi i vaša obitelj udišete već duže vrijeme. Pretpostavlja se da radon nastaje prirodnim radioaktivnim raspadom urana u tlu i građevnom materijalu.

Radon prolazi iz tla i zidova i nakuplja se u prostorijama, a njegovi se radioaktivni potomci (polonij, bizmut, olovo) lijepe za čestice prašine u zraku. Kad ih udahnemo, zalijepe se za pluća i svojim ih alfa-zračenjem oštećuju, što može dovesti do pojave raka pluća.

Koncentracija radona ovisi o sastavu tla, katu na kojem se prostorija nalazi (najveća je u podrumu i prizemlju) i o ventilaciji prostorija. Dobro prozračivanje prostorija može upola smanjiti dozu zračenja primljenu od radona!

Moramo priznati da kod nas nismo našli profesionalne tvrtke koje vrše ispitivanje na radon, no naišli smo na neke testove koje možete kupiti u online trgovinama.

📸 Greg Robson Inkscape on Wikimedia

 

Radon možemo pronaći u starim i novim domovima.

Saznajte više o azbestu

Vjerojatno ste čuli horor priče o azbestu – pojam se odnosi na izolaciju koja štiti od plamena, koja se koristila u domovima do 80-ih godina prošlog stoljeća. Postoji nekoliko vrsta azbestnih materijala, neki opasniji od drugih, a produljena izloženost azbestnim vlaknima može dovesti do raka pluća.

Ako živite u starijoj kući, veća je vjerojatnost da je azbest prisutan u materijalima. Azbest je ugrađivan na svim mogućim mjestima zbog svojih izvanrednih svojstava toplinske izolacije, ali je našao dobru primjenu i u brojnim električnim uređajima. Odmah treba naglasiti da je malo ljudi sposobno jednim pogledom zaključiti da je u neki predmet ili materijal ugrađen azbest – jedino lako prepoznajemo stare salonit ploče na krovovima mnogih naših kuća.

Izrazito je bitno naglasiti da se azbestni materijali ne smiju dirati ako to nije nužno potrebno, jer razgradnja predstavlja izrazito velik problem zbog opasnosti kojima se izlažu i radnici i građani prilikom takvih poslova. Postoje mogućnosti dodatne inertizacije takvih materijala i one su u pravilu bolje nego kretati nesmotreno u razgradnju.

Netaknuti azbestni materijal najčešće nije otrovan, ali oštetite li vlakna, opasni materijal će se naći u zraku. Unajmite stručnjaka želite li ukloniti azbest iz kuće.

📸 Billbeee at English Wikipedia

Ne ustručavajte se testirati na otrove prije kupnje novog doma.

Zaštitite se od otrovnih izvora

Iako su tri gore navedena otrova glavni i svaki ih vlasnik kuće treba biti svjestan, oni sigurno nisu jedini otrovi u domu. Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi vaš dom bio zdrav.

Budući da se mnogi otrovi transportiraju kroz zrak, kvaliteta zraka je veliki faktor u zaštiti doma protiv Sindroma bolesne zgrade (Sick Building Syndrome – SBS). Ako su vaši najdraži skloni alergijama, isplati se uložiti u filter zraka kako bi zrak u prostorijama bio pročišćen.

Neke od otrovnih tvari prisutnih u “bolesnim” zgradama mogu biti sintetička vlakna u namještaju, formaldehid, sredstva za čišćenje, plinovi koje ispuštaju tepisi ili tapisoni, hrđa, plijesan, gljivice, grinje, duhanski dim i drugo.

📸 Anna Shvets on Pexels 

Čišćenje doma s prirodnim proizvodima također će pomoći u smanjenju otrova.

Proizvodi koje kupujete za vaš dom također su važni u očuvanju zdravog doma. Kad god je moguće kupujte prirodne proizvode koji su izrađeni bez jakih kemikalija. Ako je problem cijena, proučite online upute o tome kako napraviti svoj vlastiti, prirodni proizvod za djelić cijene.

Kako su otrovni materijali povezani sa slučajevima raka i drugih bolesti, važno je zaštititi sebe i bližnje od izloženosti. Srećom, malo istražujući i pazeći na vaš dom, moguće je identificirati otrove i sanirati ih prije nego što postanu veći problem. Naveli smo neke od najčešćih vrsta otrova koji se nalaze u domovima – slobodno koristite ovaj članak kao pomoć, sada i u buduće.

Jesmo li vam pomogli pronaći otrovne tvari u vašem domu? Javite nam u komentarima ispod.

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com