Kako u 39 kvadrata smjestiti 3 sobe?

Poštovani, šaljem vam tlocrt stana u prizemlju površine 39 kvadrata koji želim adaptirati na način da dobijem dvije spavaće sobe (jednu sobu s bračnim krevetom, a drugu s ležajem za jednu osobu). Unaprijed zahvaljujem.

Postojece-1

Projektni zadatak zahtijeva smještanje tri sobe u stan ukupne površine od 39 četvornih metara. S obzirom na to da je u stan te veličine moguće smjestiti samo dvije sobe, uz zadovoljenje svih funkcionalnih zahtjeva i minimalnih uporabnih prostora, projektni zadatak je moguće ispuniti jedino uz preklapanje funkcija te ukidanje ili smanjivanje uporabnih površina. Bez poznavanja navika stanara i njihovih međusobnih odnosa bilo je nužno predložiti tri varijante da bi oni sami mogli odlučiti koje kompromise odabrati. Raspored prostorija, nosivih zidova, dimnjaka, kanalizacijske vertikale i otvora nameću dvije konstante u sve tri varijante: proširenje kupaonice na izbu te položaj, veličinu i raspored sobe s jednim krevetom. Varijacije kuhinje, dnevnog boravka i sobe s bračnim krevetom te njihovi međusobni odnosi tvore tri rješenja.

1. varijanta

Bračni krevet se smješta u nišu dnevnog boravka bez mogućnosti prolaska s prednje stane i odvaja lakom stijenom s kliznim vratima. Kuhinja se zbog dojma veličine prostora spaja s dnevnim boravkom. Nedostaci ove varijante su premalen dnevni boravak u kojem je nemoguće smjestiti dvije fotelje uz kauč, nepostojanje prozora u niši za spavanje i nemogućnost korištenja boravka dok netko spava u niši zbog slabije zvučne izolacije kliznih vrata.

Varijanta-1-1

2. varijanta

Bračna soba seli se u kuhinju koja se smješta u novostvorenu nišu u dnevnom boravku. Razvođenje instalacija je najvjerojatnije moguće jer je stan u prizemlju. Krevet je širine 160 cm i smješta se u kut, što onemogućuje prilaz s lijeve strane kreveta.

varijanta-tri

3. varijanta

Odustaje se od treće sobe i bračni par spava u dnevnom boravku na kauču na razvlačenje. Stolovi u kuhinji i dnevnom boravku se uz pomoć lake pomične pregrade mogu spojiti za potrebe smještaja većeg broja gostiju. Iako se dnevni boravak ne može koristiti dok netko spava, ova varijanta u prostornom smislu uzima u obzir realnu veličinu stana i ne degradira niti jednu prostoriju.

varijantta-dva

Izvor: domidizajn.jutarnji.hr