Koncept kuhinje 2025.

koncept-kuhinje-2025_uredjenje-doma-05

Jeste li se pitali što vas očekuje u kuhinji budućnosti? Poput hrane u obliku pilule ili super sitnih sjeckalica za jedan komad povrća ili možda automatizirano kompostiranje? Možda ćemo svi imati aparat za sladoled u našim hladnjacima! Slobodno sanjajte.

Studenti na sveučilišta Eindhoven u Nizozemskoj i Lund u Švedskoj puno su razmišljali o tome kako će naša kuhinja izgledati u 2025. godini. Surađivali su s IKEA-om i dizajnerskom tvrtkom IDEO o konceptu kuhinje 2025. godine – ponudili su 12 predviđanja o tome kako će kuhinje izgledati 10 godina u budućnosti. Desetljeće se ne čini tako daleko, no većina njihovih predviđanja u potpunosti mijenjaju način života, na jako zanimljiv način.

Ovo su njihova predviđanja: više ćemo živjeti u urbanim područjima. Smanjenje otpada i štednja vode će postati nužnost, a kako populacija raste cijena hrane će rasti, pa ćemo jesti više jeftinijih, proizvedenih proteina, a manje mesa.

Imat ćemo manje djece, pa će i naši domovi biti manji. Tehnologija će omogućiti svima rad od kuće, a računala će biti posvuda – dopuštajući im da učinkovitije komuniciraju s ljudima i međusobno. Kupovina će značiti dostavu u kuću, a trgovina će i dalje rasti na globalnoj razini, dok će osobne veze ostati lokalne.

Zapadna kultura će prihvatiti istočne vrijednosti, a sklonosti okusima i rituali će postati univerzalni. Kuhinje će i dalje biti žarišna / socijalna točka domova. Sve to, kao i fenomenalni automatski strojevi za recikliranje, će biti u vašoj budućnosti. I to nije sve…

Vaš kuhinjski stol će postati i štednjak (i kuharica)

Uz grijanje hrane, punjenje telefona i mjerenje sastojka pri kuhanju, ovaj drveni blok će u osnovi sve obavljati za vas. Ako ne znate što skuhati s namirnicama koje već imate u vašoj kuhinji, kamera i projektor na stropu će vam pokazati moguće recepte i kombinacije sastojaka. Oprostite, što!? Mogu li, molim, to izmisliti već sad?

koncept-kuhinje-2025_uredjenje-doma-03

Vaša daska za rezanje će vam objasniti kako pripremiti hranu

Tako je, još drva koje će vam reći što možete s hranom – od rezanja na ploške do rezanja na kockice i sve između.

koncept-kuhinje-2025_uredjenje-doma-04

Vaše police će držati hranu toplom ili hladnom

Automatizirana dostava hrane bit će puno češća nego odlazak u dućan, pa ćemo morat pohraniti manje i manje bacati . Prozirni spremnici će nam pokazati što imamo, za razliku od uobičajenih ormarića ili hladnjaka koji uvijek grubo skrivaju stvari od pogleda. Police sadrže senzore koji čitaju RFID naljepnice, pa automatski održavaju odgovarajuću temperaturu za određenu hranu. Pomaknete li spremnik na stol, automatski se prebacuje iz načina hlađenja u način kuhanja. Vau!

koncept-kuhinje-2025_uredjenje-doma-07

Svaki dom će imati svoje mini postrojenje za reciklažu

Ovaj nevjerojatan sustav će prihvatiti stvari za recikliranje, zdrobiti ih, skenirati, a vas nagraditi s kreditima (jeeee, nagrade!). Sustav kompostiranja će pretvoriti organski otpad u male pločice, a preostala voda koristit će se za zalijevanje kućnih biljaka.

koncept-kuhinje-2025_uredjenje-doma-02

Reciklirat ćete i vodu

S ovim novim vodovodnim sustavom, moći ćete reciklirati “sivu” vodu (za pranje posuđa), dok će onečišćena “crna” voda biti isporučena izravno u kanalizacijske cijevi.

koncept-kuhinje-2025_uredjenje-doma-01

 

No, vratimo se na tom čudesnom stolu za pripremu hrane, koji će uskoro biti prisutan u našim domovima. Evo video koji sve objašnjava. Stvarno, pričekajte dok ne vidite što sve ova stvar može učiniti.