Kuća s prekrasnim pogledom na planine [s tlocrtima]

Ovaj čudesni dom, na kojem su najčešće korišteni materijali kamen i drvo, nalazi se u istočnom predgrađu Atene, glavnom gradu Grčke, u planinskom dijelu Pikermi – na grčkom Drafi – gdje zemlju gusto prekrivaju borovi. Dom ima ukupnu površinu od 350 četvornih metara, a 2017. godine izgradila ga je arhitektonska tvrtka Schema Architecture & Engineering, a pod nadzorom arhitektice Marianne Athanasiadou.

Glavni fokus ovog dizajna bio je na stvaranju kuće koja bi se u potpunosti uklopila u prirodni okoliš, ostavljajući većinu već postojećih borova.

Dva različita bloka, jedan okrenut prema sjeveru, a drugi prema zapadu, leže na različitim razinama. Sastaju se u sredini, s dodatnim oblikom koji tvori ulaz, kao i okomitom cirkulacijom koja vodi do glavnih prostora kuće.

Izvana možemo promatrati staklene zidove koji odražavaju taj upečatljiv krajolik, bujno drveće i pitomu divljinu – a u sredini svega je izgrađen bazen.

Prva stvar koja privlači našu pozornost nakon ulaska u kuću, jest visina njegovih kamenih zidova, okrunjenih prekrasnim drvenim krovom.

Prekrasan dnevni boravak ima peć postavljenu uz jedan od kamenih zidova. Ispred kamina imamo veliki stakleni zid koji omogućuje vlasnicima uživanje u prekrasnim pogledima koje pruža kuća. Još je zanimljivija činjenica da odličan pogled imamo u svakoj sobi u kući, čime se osigurava da vlasnici imaju obilje krajolika za gledanje.

Izvor: https://www.archdaily.com/