Kuća u nizu u Brooklynu

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-01

U New Yorku često nailazimo na stanove, potkrovlja i kuće u nizu kao ostatke renoviranja tijekom vremena za razne vlasnike. Njujorčani su samo prilagođavali svoj život u tim naslijeđenim domovima. Na kraju, život se ipak mijenja – obitelj preraste dom i stanari su prisiljeni krenuti dalje. To je stil života koji ometa predanost i dugoročno ulaganje u zgrade. Ukratko, takav način života smanjuje održivost.

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-02

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-03

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-04

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-05

Kod preuređenja ove 110 godina stare kuće u nizu, cilj je bio stvoriti dom koji bi se mogao prilagoditi predviđenim promjenama u načinu života vlasnika, umjesto obrnuto. Zgrada je dizajniran za jednostavno osciliranje između dvije konfiguracije – za dvije i jednu obitelj – dajući vlasnicima mogućnost postupnog rasta. 70 % zgrade (135 četvornih metara) mogu koristiti kao jednu životnu jedinicu s 2 spavaće sobe i 2 kupaonice, dok je preostalih 30 % zgrade (60 četvornih metara) predviđeno kao druga jedinica s 1 spavaćom sobom i 1 kupaonicom.

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-06

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-07

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-08

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-09

Ovisno o prioritetima u bilo kojem trenutku, vlasnici imaju mogućnost zauzimanja jedne od jedinica, dok drugu jedinicu mogu dati u najam. Raspored također pruža vlasnicima mogućnost kombiniranja oba prostora čime mogu stvoriti jedan obiteljski dom od 195 četvornih metara za sebe, jednostavnim uklanjanjem malog zida i kuhinje na drugom katu – posao koji se može izvršiti tijekom vikenda.

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-10

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-11

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-12

Elegantan izbor materijala , suptilni detalji i promišljen prostorni senzibilitet proturječi inteligentnom prostornom planiranju zgrade. Pažljivo postavljene kupaonice i kuhinje, uz integraciju drugog stubišta (vrlo neobično za 4,5 metara široku kuću) omogućuje smještaj vlasnika dok se njihovi prostorni zahtjevi mijenjaju od mladog para do četveročlane obitelji.

Na taj način, zgrada postaje aktivni sudionik u životnom ciklusu njegovih stanovnika, potičući ih da ostanu duže, zadrže svoju imovinu i doprinesu kulturi koja je istinski održiva.

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-13

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-14

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-15

kuca-u-nizu-u-brooklynu_uredjenje-doma-16