Kućne biljke koje se lako održavaju

Kućne biljke… Stanu bez biljaka kao da nešto nedostaje. Ako mislite da niste tip osobe koja bi se njima stigla puno baviti, odaberite koju od ovih zahvalnih lončanica i donesite svježinu u vašem domu.

Kristov trn

Potječe s dalekog Madagaskara, ali se vrlo brzo prilagodila kod nas zahvaljujući velikoj otpornosti. Iako ima prelijepe sitne cvjetove, ime je dobila zbog trnja koje je iznenađenje za naoko tako nježan cvijet. Osigurajte joj puno svjetla, može izdržati i direktno sunce, ali ne podnosi previše vode.

Ezra Katz on Wikimedia 

Zamioculcas ili ZZ biljka

Ponekad je nazivaju kraljicom neuništivih biljaka jer će lako preživjeti ako je povremeno zaboravite zaliti budući da u listovima sačuva malo rezerve u obliku vlage, kao da je iz porodice sukulenta. Zapravo se radi o tropskoj višegodišnjoj biljci koja dolazi iz područja istočne Afrike te njezine stabljike ukrašene sjajnim listovima obično narastu do 60 centimetara visine.

Andreas Hammerschmidt on Wikimedia

Bromelia

Ova biljka ima jako lijep cvijet i djeluje pomalo egzotično pa vjerojatno zbog toga ne spada među povoljnije lončanice. No kako je lijepa i usto se lako održava, nije šteta uložiti koju kunu više. Kada je kupite, neka bude na toplom i svijetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu. Najbolje je ako se može čuvati na nekakvih 20 stupnjeva Celzijevih. Većina vrsta ima oblik rozete koju tvore izduženi kožasti listovi pa čak i kada ne cvjeta, bromelia je vrlo lijepa biljka.

Serenity on Wikimedia

Aspidistra

Spada među popularne kućne biljke jer lako podnosi promjene temperatura. Elegantni zeleni listovi lijepo će se uklopiti u bilo koji prostor. Pripazite da ne bude direktno na sunčevoj svjetlosti, a ako je zaboravite zaliti, neće vam to zamjeriti jer ne voli preveliku vlagu.

Wikimedia

Drvo novca ili krasula

U japanskoj kulturi vjeruje se da ova biljka privlači novac u kuću, a također spada među cvijeće koje nije zahtjevno za održavanje. Spada među sukulente što znači da ima mesnate listove koji pohranjuju vodu, a može narasti do tri metra visine. Zalijevajte je po potrebi, kada primijetite suhu zemlju, a da ste pretjerali, poručit će vam njezini listovi koji će početi opadati.

Arch. Attilio Mileto on Wikimedia

Kalatea

Listove ove zgodne biljke izgledaju kao da su oslikani jer su prošarani zelenkastim tonovima. Ova lijepa biljka može narasti do metar visine i voli svjetlost. Iako kao većina ovakvih biljki ne voli direktno svjetlo, zimi ne bi smjela biti u prostoriji koja ja na ispod 18°C, jer će hladnoća izazvati oštećenja.

Jerzy Opiola on Wikimedia

Dracena marginata

Ovo je jedna je od najpoznatijih i najdekorativnijih kućnih biljaka, a već je to znak da se lako uzgaja i održava. Ovoj sobnoj biljci ne odgovara direktna sunčeva svjetlost ni previše vode oko korijena jer može uzrokovati truljenje. Najviše može narasti do 2,5 metra, a ako vam listovi počnu žutjeti i sušiti se, znači da imate presuh zrak u prostoriji. Ako je zemlja u posudi vlažna, a listovi svejedno žute, to je znak preobilnog zalijevanja.

BotBIn on Wikimedia

Sansevieria

Ova biljka poznata je i pod nazivima sablja ili svekrvin jezik. Ima duguljaste i mesnate uspravne listove. Inače je korisna jer iz zraka pročišćava benzen, formaldehid i trikloroetilen. Dobro podnosi i sunce i sjenu, a ne voli puno vlage pa pripazite na zalijevanje. Stručnjakinja za uzgoj biljaka Debra Prinzing za apartmenttherapy.com ističe da je sansevieria poput umjetničke skulpture zahvaljujući svom obliku te odlično nadopunjuje moderno uređene domove.

Mokkie on Wikimedia

Filodendron

Poput fikusa, ova je kućna biljka bila veliki hit u sedamdesetima, a budući da je jedna od najotpornijih sobnih biljaka, opet je u modi. Može dugo preživjeti i neće joj škoditi promjena mjesta boravka. Ako naraste u visinu, može se penjati uz prozor ili joj postavite letvice uz koje će rasti da se listovi ne savijaju. Preko zimskih mjeseci treba je manje zalijevati, ali pazite da se zemlja ne isuši. Ako imate mačku ili psa u kući, budite oprezni budući da za njih ove četiri biljke mogu biti toksične.

Zeljko on Wikimedia

Jeste li i vi tip osobe koji se ne voli previše brinuti o biljkama? Nadamo se da smo vam dali ideju koje kućne biljke odabrati za vaš dom! Pišite nam u komentarima koje vam se biljke najviše sviđaju.

Please follow and like us:

1 thought on “Kućne biljke koje se lako održavaju”

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com