Kućne biljke koje se lako održavaju

biljke-koje-ne-mozete-ubiti_uredjenje-doma

Ukoliko često zaboravite zaliti vaše kućne biljke ili ih jednostavno ugušite s ljubavlju, ovdje vam predstavljamo biljke koje su vam potrebne kako biste stvorili kućni vrt koji će ostati zelen.

Iako je svaku bilju moguće uništiti, jer svaka je živa, postoji nekoliko biljaka koje je malo teže ubiti od drugih. Svaka osoba ima malo drugačiju definiciju “izdržljivosti”, pa tako i neke biljke mogu nositi s više zanemarivanja od drugih, bilo predoziranje s ljubavi – odnosno vodom, ili gotovo potpuno zanemarivanje.

Ovo su neke od biljaka koje spadaju u izdržljivije:

1. Sanseverija (lat. Sansevieria trifasciata)

Sansevieria

Sanseverija je sobna biljka koja je posebna po svojim mesnatim, uspravnim, dugačkim listovima koji narastu do 80 cm u visinu. Kod starijih biljka se zna pojaviti i bijeli cvijet koji ima jako ugodan miris. Ovisno o vrsti list joj se razlikuje po šarama i bojama. Kod nas se uglavnom uzgajaju tri vrste:

  • Sansevieria trifasciata koja ima tamno zeleno lišće na kojem se nalaze i poprečne sivkaste pruge,
  • Sansevieria trifasciata var. laurenti koja ima žućkasto-zelenkaste listove s prelijepim žutim rubom,
  • Sansevieria hahnii koja je nešto niža sorta, ali zato ima vrlo široko lišće.

Održavanje Sanseverije i njen uzgoj nije jako zahtjevan. Stoga ju mogu uzgajati i oni ljubitelji sobnoga cvijeća koji nemaju puno vremena za biljke u kući a željeli biste svoj dom ukrasiti biljkama. Što se tiče smještaja tu nema nekih velikih problema, jer ona može izdržati jako sunce, pa sve do jake sjene. Ali ukoliko ju držite u sjeni, tada gubi svoju ljepotu.

Razmnožavanje je moguće dijeljenjem i lisnim reznicama. Ukoliko razmnožavate lisnom reznicom vaša biljka će izgubiti lijepi žuti rub i žućkastu boju.

2. Tirucallijeva mlječika (lat. Euphorbia tirucalli)

Euphorbia tirucalli

Ako u stanu ili na balkonu imate puno sunca, vama bismo predložili Tirucallijevu mlječiku – drvolika biljka karakteristične okrugle, bogato razgranjene stabljike i grančica. Ova čudna biljka se prirodno nalazi u okolišu koji ne odgovara nijednoj drugoj biljci – može preživjeti gotovo svaku količinu zapuštenosti. Skulpturalne forme, Tirucallijeva mlječika može se orezivati prema volji, ali budite oprezni – biljka sadrži vrlo otrovan mliječni sok, a može iritirati kožu i oči. Tirucallijeva mlječika trenutačno je “in” biljka za urede, s dobrim razlogom – izuzetno je otporna i vrlo lijepo izgleda.

3. Vodena palma (lat. Cyperus alternifolius)

Cyperus

Imate li teglu koja nema drenažu – onu u kojoj utopite sve biljke koje u nju stavite? Uvijek brinete o biljkama i mislite kako je više vode bolje? Imamo biljku za sve vas koji imaju tešku ruku pri zalijevanju – Vodenu palmu. Vodena palma voli toplo i sunčano mjesto pa će najbolje biti u blizini prozora. Pošto je ovo vodena biljka, teglu stavite u veću posudu u kojoj bi uvijek trebalo biti vode. Bez previše straha od trajnog oštećenja, možete ih zalijevati dok zemlja više ne može upijati vodu, no biljka može preživjeti i sušna razdoblja. Ukoliko ipak pretjerate s isušivanjem i listovi se osuše, jednostavno ih odrežite, a biljka će potjerati nove.

Biljka može narasti do 1 m u visinu. Možete ju držati na otvorenom, ali početkom jeseni unesite ju unutra. Može podnijeti temp. do -10oC.

Razmnožava se reznicama – vrh se odreže i naopako stavi u vodu, a kad pusti listiće i korijen preseli se u zemlju.

4. Tilandsia

Tillandsia

Možda ste ipak od onih koji rijetko zalijevaju svoje biljke. Tada i za vas imamo idealnu biljku – Tilandsia. Ona uopće ne zahtijeva zemlju, jer hranjive tvari i vodu uzima kroz stabljiku. No ipak joj je potrebna njega, kako biste oponašali vlagu u njihovom prirodnom staništu. Zato ih svakih sedam do deset dana potopimo u vodu ili ih prskamo po lišću 2-3 puta tjedno. Možete ih držati u posudama koje su inače preplitke za ostale biljke, potpuno bez zemlje. Biljku, naravno, možete i normalno posaditi u teglu.

Svaka Tilandsia se može oporaviti ako ju previše zanemarite, sve dok na biljci ima zelenih dijelova. Takvu biljku treba potopiti u vodu na 12 sati, a onda ponovo potopiti 2-3 dana kasnije na 4 sata. Nakon toga nastavite s normalnim zalijevanjem.

Premda im prija niža temperatura noću, pazite da živa ne padne ispod 15oC.

Razmnožavaju se sjemenom ili bočnim izdancima. Ove biljke cvjetaju jednom, nakon čega matična biljka tj. rozeta odumire, a tokom cvjetanja se stvaraju nove, mlade rozete koje nastavljaju rast. Ako mlade biljke-rozete odvajate i sadite posebno, treba sačekati da dostignu 1/3 do 1/2 veličine matične rozete.

5. Monstera deliciosa

Monstera deliciosa

Možda želite veću biljku, s većim listovima, kako biste svom domu dali malo tropskog štiha. Želite točan raspored održavanja biljke, kako biste ga mogli spremiti u kalendar na vašem telefonu. Upoznajte Monsteru deliciosu. Stvarno čudovišna biljka, s ogromnim lišćem. Poraste i do deset metara u visinu, a za potporu koristi okolna stabla uz koja se penje, no bez oslonca raste žbunasto. Kao sobna biljka poraste i preko dva metra.

Ove biljke su jednostavne za održavanje. Biljke mogu podnijeti rijetko zalijevanje, a ukoliko pretjerate, lišće će vam to reći promjenom boje i teksture prije nego što ispadne.

Kao sobna biljka Monstera cvjeta vrlo rijetko. Cvjeta ljeti, kao starija biljka, a cvijet je bijel ili žućkast, sličan ljiljanu. Poslije cvata razvija se duguljast plod. Nezreli plodovi sadrže otrovne kiseline, zbog čega po konzumiranju nastaje iritacija. Svoju punu zrelost plodovi dostižu za oko godinu dana, i ukusom i mirisom podsjećaju na ananas.

Razmnožava se u rano proljeće reznicama vrhova stabljike.

U istraživanju NASE Monstera se pokazala vrlo efikasna u apsorpciji formaldehida i drugih otrova.