Kuhinjski otok

Kuhinjski otok

Kad se radi o dizajnu potpuno funkcionalne i organizirane kuhinje, kuhinjski otok će vam pomoći ispuniti potrebe i kuhanja i zabave. Kuhinjski otok bi trebao biti glavno mjesto kuhinje i želite ga napraviti jedinstvenim i zanimljivim. Možete ga urediti posebno od ostatka kuhinje, kako bi prostor bio jedinstven i originalan. Smjestite li u kuhinju otok, prostor će biti privlačniji, a otok će vam također omogućiti više mjesta za pripremu obroka, blagovanje i zabavu s prijateljima.

Pri dizajnu otoka možete odabrati razne mogućnosti oblika i boja, ali najpopularniji su tradicionalni otoci. Takve otoke odlikuju elegancija i profinjenost. Obično su smješteni u sredinu kuhinje, no neki nisu pričvršćeni tako da se mogu premještati. U galeriji smo izabrali par prijedloga različitih dizajna kako bi vam pomogli odabrati kuhinjski otok koji odražava vaš osobni ukus i stil života. Tako da središte vaše kuhinje bude funkcionalno i privlačno.

📸 Mark McCammon on Pexels

Koja će biti funkcija vašeg kuhinjskog otoka?

Prije nego što počnete razmišljati o više mjesta za pohranu stvari, kao što su ormarići i ladice, odlučite koja će biti glavna funkcija kuhinjskog otoka. Najčešće otoci imaju dio određen za kuhanje i dio određen za blagovanje, ali čemu ćete vi dati prednost? Pripremanju hrane, kuhanju, čišćenju, blagovanju ili zabavi? Ili ćete otok namijeniti svemu pomalo?

Ukoliko želite u otok još ugraditi kuhinjske uređaje i sudoper trebat ćete više prostora. Ukoliko ćete ga koristiti samo za usputne obroke prioritet stavite na sjedenje.

kuhinjski-otok

📸 Cleyder Duque on Pexels

kuhinjski otok

📸 Curtis Adams on Pexels

Koje kuhinjske uređaje trebate u vašem kuhinjskom otoku?

Ukoliko u otok odlučite ugraditi kuhinjske uređaje, morate napraviti plan funkcionalnosti i prostora. Ukoliko je glavni sudoper u kuhinjskom otoku kraj njega morate planirati perilicu suđa. Koliko je velika vaša kuhinja? Ukoliko imate veliku kuhinju i vaš frižider nije blizu kuhinjskog otoka, možete ostaviti mjesto za manji frižider u otoku. Ukoliko planirate kuhati na otoku, trebat će vam mjesto za štednjak, a morate planirati i prostor za napu te ventilacijski odvod za istu.

Napravite popis svega što želite u vašem kuhinjskom otoku, poredano po važnosti. Možda nećete biti u mogućnosti sve smjestiti u vaš kuhinjski otok, ali probajte staviti bar prvih 5.

📸 Laurence Katz on Unsplash

kuhinjski otok

📸 Sidekix Media on Unsplash

📸 Sidekix Media on Unsplash

Koliko bi pult trebao biti visok?

Krenimo redom – prvo odredite visinu sjedenja. Želite li sjediti na barskim stolcima, morate odlučiti je li visina 90 ili 105 cm. Barski stolac od 105 cm omogućava veću fleksibilnost – kuhinjski otok može biti dizajniran u dva nivoa, s nižom radnom površinom za pripremanje hrane te s višim dijelom za blagovanje, kako bi mogli smjestiti barske stolce.

kuhinjski otok

📸 Rosana Solis on Pexels

kuhinjski otok

📸 Max Vakhtbovych on Pexels

kuhinjski otok

📸 R ARCHITECTURE on Unsplash

kuhinjski otok

📸 Sidekix Media on Unsplash

kuhinjski otok

📸 Sidekix Media on Unsplash

kuhinjski otok

📸 Eddy Lee on Unsplash

kuhinjski otok

📸 Sidekix Media on Unsplash

kuhinjski otok

📸 Collov Home Design on Unsplash

kuhinjski otok

📸 Point3D Commercial Imaging Ltd. on Unsplash

Ovo je jedan primjer netipičnog kuhinjskog otoka. Vlasnici ovog doma postavili su samo jedan visoki stol koji im služi kao kuhinjski otok. Jeftinija verzija, a ipak lijepo i kreativno. Zar ne?

📸 Blake Carpenter on Unsplash

📸 Zac Gudakov on Unsplash

📸 Helen Thomas on Unsplash

📸 Collov Home Design on Unsplash

📸 Sidekix Media on Unsplash

📸 Adam Winger on Unsplash

📸 Steven Ungermann on Unsplash

Imate li vi kuhinjski otok u svome domu? Ako nemate, sviđa li vam se koji od naših ponuđenih primjera? Pišite nam u komentare vaše mišljenje.

 

Ps. OVDJE pogledajte i naš zanimljivi članak o kuhinjama u bijeloj boji u kombinaciji s drvom.

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com