Mali stan u industrijskom stilu

Što vam prvo padne na pamet kada vam netko spomene da si želi urediti dom u industrijskom stilu?

Najčešće kada ljudi razmišljaju o industrijskom stilu, povezuju ga s potkrovljem s velikim crnim metalnim prozorima, sirovim nedovršenim drvetom i izloženim ciglama. Naprotiv, ovaj stil dizajna nije primjenjiv samo na urbana okruženja.

Zbog čega se danas dizajn interijera u industrijskom stilu čini tako održivim i kako to učiniti s lakoćom?

Industrijski stil odnosi se na neobičan i bezbrižan dekor bez besmislica koji inspirira uzvišenim izgledom skladišta, tvornica i drugih industrijskih struktura. Dekor u industrijskom stilu sastoji se od ogoljenih arhitektonskih detalja, uključujući korištenje cigli, metala i drva, kao i recikliranih materijala. Najveća prednost u stvaranju domova u industrijskom stilu je to što ćete imati priliku koristiti namještaj i dekor koji su potpuno jedinstveni.

Kada planirate dnevni boravak u industrijskiom stilu, pokušajte zadržati udobnost te bi sve trebalo biti s minimalnim izgledom. Odlučite se za namještaj jednostavnog dizajna, čvrste presvlake prirodnih tekstura i neutralnih boja.

Ovaj stan, unatoč svojoj kvadraturi, djeluje vrlo prostrano zahvaljujući visokim prozorima i kliznim pregradama. U modernom dizajnu stana najviše se ističu horizontalne i vertikalne linije. Pri uređenju stana prevladava industrijski dizajn u sivim i crnim tonovima, koji su daleko od dosadnog – crne i sive nijanse skladno su dovedene u život zahvaljujući življim tonovima ostalih predmeta, kao i korištenjem drveta.

Dizajner se prilikom uređenja stana poigrao i uzorcima koji su, iako na prvi pogled slabo zamjetni, rasuti po cijelome stanu. Pločice u kuhinji, zavjesa u tušu, pod u hodniku i kupaonici te jedinstvena umjetnička djela – svi imaju svoj jedinstveni stil.

Ključne karakteristike industrijskog stila:
  • Boje – kada je u pitanju dizajn dnevnog boravka u industrijskom stilu, držite se neutralnih paleta koje se sastoje od sive, crne i bijele. I dodajte različite slojeve s naglascima na tamnijih tonova. Unesite osobnost i neočekivano uz živopisnu umjetnost koja daje kontrast vašem industrijskom stilu.
  • Materijali – izbjegavajte korištenje plišanih tkanina u kombinaciji s namještajem u industrijskom stilu. Pretražite lokalne antikvarnice u potrazi za namještajem od drva, aluminija, željeza, čelika, kositra, kamena i bakra jer su to materijali za zavidne domove u industrijskom stilu. I svakako, iskoristite prednosti metalnih elemenata i drvenih podova, kamenih ploča i golih čeličnih greda.
  • Dekoracija – ograničite upotrebu dekoracija za minimalan dom u ovom stilu. Prilikom uređenja spavaće sobe, opet, neka površine budu čiste. Potražite namještaj i dekor za spavaću sobu u industrijskom stilu koji potječu iz provincijskih vremena, a ostaju suvremeni. Dopunite velikom apstraktnom zidnom umjetnošću, metalnim konstrukcijama i drugim zanimljivim predmetima. Cjelokupni izgled vaše spavaće sobe u industrijskom stilu trebao bi biti hladan i muževan s jedinstvenim izgledom.
  • Siluete – oblici koji se koriste za industrijski dizajn interijera sastoje se uglavnom od četvrtastih linija i kockastih oblika koji promiču utilitarnu kohezivnost u cjelokupnom izgledu vašeg doma. Ali to ne znači da morate izbjegavati organske krivulje i apstraktne oblike već da ih svedete na minimum kako biste očuvali industrijski ugođaj.

Ovaj mali stan koji gledate na fotografijama dizajnirao je Denis Krasikov. (Izvor: http://decoholic.org/ i https://www.decoraid.com )

Kako vam se sviđa ovaj stil uređenja? Biste li ga uvrstili u svome domu? Pišite nam u komentarima! 

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com