Mali stan u Švedskoj je suvremena urbana oaza

Mali stan uređen u skandinavskom stilu. Je li to nešto što biste uzeli u obzir pri uređenju svoga stana?

Ono što je glavno kod uređenja stanova u skandinavskom stilu su moderno uređeni interijeri sa puno svjetlosti i bijele boje u kojima se ističu brojni šareni detalji te poneki stari komad namještaja koji se savršeno uklapa u sliku stana, a to najčešće možemo vidjeti u primjerima iz Švedske.

Ovo moderno vrijeme zathjeva brzi život koji je pun buke i galame… Stoga, stanovnici velikih gradova nastoje pobjeći od svega toga i stvoriti ugodne i udobne uvjete u svojim domovima. Stan uređen u skandinavskom stilu može postati raj.

Posebnost skandinavskog uređenja domova je prevladavanje svijetlih boja koje vizualno povećavaju područje kuće i daju mu potpunu ugodnost.

Skandinavski stil dolazi iz sjeverne Europe, nastao je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, zahvaljujući švedskom umjetniku Carl Larssonu. Njegove su slike rađene samo uz korištenje svijetlih akvarela i prikazivale su običan život Skandinavaca. Upravo su oni inspirirali dizajnere na stvaranje namještaja i aranžmana koristeći pastelne nijanse i bijele boje.

Danas ćemo vam prikazati jedan jako lijepo uređeni mali stan u skandinavskom stilu. Ovaj dvosoban stan od 57 četvornih metara u Gothenburgu u Švedskoj, s parkom u susjedstvu i gradskim botaničkim vrtom u blizini, kombinira šarm s kraja stoljeća sa suvremenim dizajnom. Stan ima pristup unutarnjem dvorištu, čime pruža mogućnost za opuštanje u srcu grada.

Garnitura za sjedenje, roštilj, drveće, biljke i ptice pretvaraju ga u urbanu oazu.

Na ulazu nas dočekuju dva ugodna iznenađenja: cigleni zidovi i udobna klupa. U otvorenom dnevnom boravku i blagovaonici nalazimo tri velika prozora s pogledom na dvorište, koji unose obilje prirodnog svjetla. Tamno obojeni drveni podovi daju kontrast bijelim zidovima i stvaraju neutralnu pozadinu za šareni namještaj i dekor.

Zid blagovaonice nudi otvorene minimalističke police za pohranu i mali stol pokraj prozora, dok je kuhinja jednostavna, minimalistička, bijela, no ujedno vrlo moderna. Iza kuhinje je spavaća soba u vedrim plavim i bijelim tonovima. Moderna kupaonica s tušem nastavlja crno-bijelu temu.

10 pravila švedskog uređenja
  1. Krevet za spavaću sobu mora biti izabran od prirodnih materijala, jak i izdržljiv.
  2. Boja kreveta može biti bijelo ili prirodno drvo.
  3. Noćni ormarići, ormarići, stolovi i komode, preporučljivo je odabrati isti ton s krevetom.
  4. Prikladna je upotreba pletenih stolica ili mekanih pupova.
  5. Boje zidova, stropa i poda ne razlikuju se od osnovnog dizajna stana.
  6. Elementi dekor za spavaću sobu, možete odabrati svijetlo plave, zelene ili ružičaste tonove.
  7. Za ukrašavanje spavaćih soba, Šveđani koriste podne vaze, slike, ogledala, svjetiljke i svježe cvijeće.
  8. Glavno načelo u organizaciji skandinavskog interijera u malom stanu je promišljena funkcionalnost sobe.
  9. Ne treba gužvati prostor. Čitav okoliš trebao bi biti kompaktan i ispunjavati svoje funkcije.
  10. U idealnom slučaju, pregrade i zidove u stanu najbolje je zamijeniti laganim strukturama ili lukovima, to će vizualno proširiti područje.

Što kažete o ovome stanu? Sviđa li vam se ovaj stil uređenja? Pišite nam u komentare vaše mišljenje! 

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com