Moderan dizajn kuće na selu

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-001

Postavljena na blagoj padini, ova kuća na selu u Austriji poznata je jednostavno kao Kuća D. Hohensinn Architektur osmislio ju je kao mjesto inspirirano starim seoskim zgradama, koje definiraju navike modernog načina života.

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-002

Ova moderna farmom nadahnuta kuća u mjestu Neuhofen im Innkreis počiva na armiranom betonskom podu. Obložena je neobrađenim lamelama jele, čime je dobiven izgled tradicionalne poljoprivredne zgrade. Dom obuhvaća 245 četvornih metara na dvije razine, slijedeći nagib zemljišta. Arhitekti ga nazivaju auszugshaus, što je zapravo austrijski izraz za nekadašnje zgrade koje su služile za smještaj umirovljenih poljoprivrednika.

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-003

Dizajn Kuće D inspiriran je tradicijom, a temelji se na ideji farme u manjem opsegu, ozbiljnijeg i kompaktnijeg osnovnog oblika, s otvorenim prostorom namijenjenim za osobno korištenje. Zbog položaja na obronku, ulaz u kuću s ulice, garaža, skladišni prostori i garderoba, kao i soba za goste, nalaze se u prizemlju koje je izgrađeno u brdu.

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-004

Stepenice koje vode na kat pružaju izravan pristup otvorenoj kuhinji s dnevnim boravkom koji gleda na unutarnje dvorište, okrenuto prema jugu. Na dnevni boravak, nastavlja se zapadno krilo zgrade u obliku slova L, s dvije spavaće sobe, kupaonicama, ostavom i ugradbenim ormarom. Prozori prema dvorištu odgovaraju potrebi za svjetlom.

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-005

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-006

Dizajn interijera uređen je u minimalističkoj eleganciji. Jednostavan, čvrst hrastov namještaj djelomično integriran u konfiguraciji sobe – uključujući kuhinju kreiranu u suradnji s umjetnikom Hansom Rainerom, koji je kreirao i kalijevu peć koja “pluta” na crnoj, čeličnoj ploči – daje kući minimalistički stil i domaći karakter.

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-007

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-008

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-009

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-010

Otvoreni prostor blago je povišen kako bi se stvorio obrnuti gradijent, čime se formirala granica između kuće i okoliša. Okoliš je podijeljen u različite zone: prostor za sjedenje ispod krova, povrtnjak i travnjak pridonose raznolikom i kompaktnom vanjskom prostoru s raznim namjenama.

Fotografije koje je snimio Sebastian Schels pokazuju ovu seosku kuću iz različitih kutova, tako da možemo vidjeti kako je arhitektura ugrađena u prirodno kosi predio.

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-011

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-012

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-013

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-014

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-015

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-016

moderan-dizajn-kuce-na-selu_uredjenje-doma-017