Moderan, tamni interijer u Istanbulu

Moderan, tamni interijer u Istanbulu

Istanbulski dizajner Tanju Özelgin uredio je unutrašnjost “T kuće”, sjajne, višekatne rezidencije smještene u Bosporskom okrugu Istanbula. Uz elemente i predmete dekora izloženima kao u muzeju, zamislio je modernan tamno-toniran životni prostor, koristeći pritom lokalne oblike i materijale. Neutralna paleta boja, od bijele/bež boje do različitih tonova sive i crne, stvara zapanjujući vizualni efekt. Prostor izgleda moderno, a opet pomalo tmurno. Unatoč prekomjerne uporabe tamnih boja unutrašnjost izaziva smirenost i eleganciju. Dnevni boravak krase visoki strop, dramatični luster, duge zavjese i izuzetna umjetnička djela.

“U ovom projektu, za interijer i dijelove eksterijera, Özelgin je koristio grubi kamen i sirovi beton koji se izmjenjuju s poliranim mramorom, drvom i staklom. Također masovna upotreba kamenih površina na zidovima, podovima i vanjskim područjima može se shvatiti kao primjer korištenja lokalnih elemenata pri dizajnu. Osim toga, korištenje zidova od kamena u osnovnim životnim prostorima jedan je od najvažnijih značajki dizajna.”

Od poliranih mramornih stolova do futurističkih skulptura – vizualno sve izgleda na svojem mjestu. Cjelokupni je dizajn istovremeno fascinantan i zastrašujuć.