Obnovljena kamena kuća

 

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-01

Stambena privatna kuća, veličine 150 četvornih metara, ponovno je osmišljena i iznova planirana u starom gradu Safedu u Izraelu. Mreža starih kamenih zgrada u starom kvartu Safeda je složen kontekst koji diktira dijalog između starog i novog, između očuvanja i obnove, te između tradicionalnog i modernog.

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-02

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-03

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-04

Kuća je stara kamena zgrada, izgrađena u obliku hebrejskog slova “Chet”, koja obuhvaća unutarnje dvorište. U svom izvornom izgledu, sadržavala je pet razina: vinski podrum, 3 stambene etaže i gornju razinu – balkon i vanjske prostore.

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-05

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-06

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-07

Planiranje je uključilo vrijednosti očuvanja i obnove, povezujući unutarnji i vanjski prostora te javni i privatni. Dvorište, kao vanjski prostor, ima ulogu javnog prostora u novoj kući i okolni prostori djeluju kao privatni prostori nove kuće.

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-08

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-09

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-10

Dizajneri, Henkin Irit & Shavit Zohar započeli su projekt sa složenom fazom dokumentacije i upoznavanjem s različitim formativnim i materijalnim aspektima lokacije, nakon obavljanja sveobuhvatne faze izlaganja lokacije. Kameni zidovi, lukovi, kamene niše i impresivan bunar – sve je izloženo u ovoj fazi. Nakon ove faze, konsolidirani su plan i različiti dijelovi. Kuća ima impresivan okomiti presjek i most od laganog čelika i drva spaja dva susjedna prostora koji okružuju javni dio. Ovaj most odgovara izvornom stepeništu, koje diktira okomitu cirkulaciju.

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-11

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-12

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-13

“Dizajn kuće predstavlja stari dizajn, preko izvornog vapnenca, lukova, svodova i niša, a novi dizajn predstavljen je materijalima kao što su beton, mozaik, čelik i kositar, kao i transparentno te poluprozirno staklo”, kaže Henkin Shavit.

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-14

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-15

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-16

Kuća uključuje kuhinju, salon i kutak za blagovanje u prizemlju. U podrumu se nalazi mjesto za pohranu i igraonica za unuke. Srednji nivo sadrži gostinjsku jedinicu s WC-om i tušem. U gornjoj razini nalazi se spavaća soba i radni prostor s priloženom kupaonicom i WC-om. Ovaj prostor je mostom povezan  s druga dva krila, koji su povezani s balkonima i vanjskim prostorom.

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-17

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-18

Na gornjoj razini nalazi se veliki balkon s pogledom na prekrasnu okolicu, kao i planinu Meron.

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-19

obnovljena-kamena-kuca_uredjenje-doma-20