Obnovljeni stan sa zanimljivom raspodjelom prostora

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-001

Renoviranja su najčešće “kozmetičke” prirode – usredotočena su na promjenu ambijenta i dekora, bez transformiranja načina na koji je prostor podijeljen ili kako pojedina područja funkcioniraju. No, postoje i slučajevi kada je preraspodjela prostora glavni cilj, s fokusom na funkcionalnost. To je najčešće slučaj sa stanovima u kojima se javlja problem nedostatka prostora.

Smješten u Torinu, u Italiji, ovaj stan je renoviran 2015. godine, a projekt je bio usmjeren na preraspodjelu prostora, kao i na cjelokupni dekor i ambijent. Stan je veličine 70 četvornih metara, a njegova obnova povjerena je studiju BLA! Ufficio di Architettura, koji radi na različitim projektima s naglaskom na arhitekturu, urbanizam i dizajn krajolika.

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-007

Proces obnove redizajnirao je stan na dva različita, ali komplementarna načina. S jedne strane, tim se usmjerio na metode koje su im omogućile transformaciju unutrašnjosti s arhitektonskog stajališta, dok je s druge strane, tu i akustičan, topli dio obnove, koji je klijentu pružio moderan, funkcionalan, no još uvijek udoban dom.

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-002

Apartman je izložen na istok i zapad, a tim je to iskoristio na razne načine. Obilje prirodnog svjetla dopustilo im je da koriste nekonvencionalne strategije prilikom planiranja prostora. Multifunkcionalni drveni volumen djeluje kao razdjelnik između ulaza i glavnog volumena.

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-003

Ovaj prostor nalik kutiji služi kao kupaonica i ormar. Druga višenamjenska struktura definira društveni prostor. Ovo je otvoreni tlocrt koji sadrži kuhinju, dnevni boravak i blagovaonicu. Sve tri funkcije čine jedan društveni prostor, a svaki od njih zadržati svoju individualnost.

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-005

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-006

Prilagođena struktura potpuno modularnog dizajna nudi sjedenje i skladištenje na sredini sobe. Ovo područje služi kao ugodan prostor za blagovanje, s dvije klupe sa stolom između njih i raznim modulima za pohranu pažljivo integriranih u cijeloj strukturi.

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-008

Razni sustavi nude vlasniku raznoliku pohranu, uključujući vodoravne odjeljke, otvorene police, ladice i skrivena mjesta. Modularnost ovog sustava nudi fleksibilan dekor, jednostavan i prozračan, ujedno vrlo praktičan i funkcionalan.

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-009

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-010

Kromatska paleta korištena za interijer varira od neutralne bijele i bež, do specifičnih tonova, kao što su nijanse zelene, prirodnog drva i suptilne detalje roze, plave, narančaste i crvene u obliku dodataka i ukrasa.

Drveni pod dodaje topao dodir prostoru, stvarajući vrlo ugodan i gostoljubiv ambijent, dopunjujući hladne boje korištene u prostoru, kako bi se uspostavio uravnotežen dekor.

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-011

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-013

Zid od bijelo obojane cigle dodaje rustikalni dodir dnevnom boravku.

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-012

Isti jednostavan, ali uravnotežen i eklektičan dekor također nalazimo u spavaćoj sobi. Ogledala osvjetljavaju prostor dodajući dubinu, a povišeni krevet održava moderan i minimalistički dizajn.

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-014

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-015

Kupaonica je definirana s nijansama zelene u kombinaciji sa sivom i bijelom bojom. Stakleni mozaik u tušu dopunjen je transparentnom, staklenom pregradom i bijelim zidovima koji omogućuju da taj dio ostane žarište prostora.

obnovljen-stan-sa-zanimljivom-raspodjelom-prostora_uredjenje-doma-015