Odabir boja za uređenje Vašeg doma

Odabir boja za uređenje interijera ponekad može biti frustrirajuća aktivnost, no nova boja Vaših zidova, novi šareni detalji i sitnice u domu itekako mogu u trenu promijeniti i osvježiti prostor.

Svima je već poznato vjerovanje da su boje u nekoj mjeri povezane sa našim raspoloženjem. Tamne boje obično povezujemo sa tmurnim i depresivnim raspoloženjem, a svijetle i jarke boje sa vedrim raspoloženjem. Prema tome, nisu sve boje prikladne i za sve prostorije…

 

Crvena: vezana je uz energiju, strast, toplinu te optimizam. Crvena boja stimulira apetit, što ju čini savršenim izborom za blagovaonu.

 

 

 

 

Plava: plava boja veže se uz mir, lojalnost, zaštitu, djeluje umirujuće i potiče intelektualne misli. Idealna je za kupaone, radne i spavaće sobe.

 

 

 

Žuta: vezana je uz energiju, sunčevu svjetlost, kreativnost. Samim time pogodna je za radni prostor, kuhinje, blagovaone i mračnije prostorije s nedostatkom prirodnog svjetla.

 

 

 

 

 

Narančasta: vežemo ju uz toplinu, sunce, sigurnost i stabilnost. Najbolje se uklapa u dnevne sobe i blagovaone jer potiče apetit poput crvene boje.

 

 

 

Zelena: povezana je s ravnotežom, prirodom, skladom, sigurnošću. Zelena boja također potiče koncentraciju, pa ju stoga najčešće viđamo u radnim prostorima, uredima i kupaonicama.

 

 

 

 

Ružičasta: ružičasta boja vezana je uz ljubav i svježinu. Lijepo se uklapa u spavaću sobu gdje djeluje smirujuće i opuštajuće.

 

 

 

 

Ljubičasta: povezana je s magijom, kreativnošću, veseljem, plodnošću i luksuzom, pa je u prošlosti bila rezervirana isključivo za plemstvo. Idealna je za spavaće sobe, ali uz dozu umjerenosti – naime, u velikim količinama može biti prejaka.

 

 

 

 

 

Smeđa: smeđa boja u uređenju interijera stvara dojam topline. Vrlo je zahvalna jer je neutralna i može se kombinirati sa gotovo svim bojama. Idealna je za dnevni prostor, ali i za sve ostale prostorije.

 

 

Siva: djeluje sofisticirano i sjajno se uklapa u svaku prostoriju. Također se slaže sa svim bojama, a posebno sa jarkima poput narančaste i zelene. Prigodna je za sve sobe – kako za kuhinje i dnevne sobe, tako i za kupaonice i radne prostore.

 

 

 

 

 

 

Crna: crna boja može djelovati tmurno i depresivno, ali uz pravu kombinaciju sa ostalim bojama (primjerice sa ružičastom), može stvoriti vrlo ugodan prostor.