Odabir boja za uređenje vašeg doma

Odabir boja za uređenje interijera ponekad može biti frustrirajuća aktivnost, no nova boja vaših zidova, novi šareni detalji i sitnice u domu itekako mogu u trenu promijeniti i osvježiti prostor.

Svima je već poznato vjerovanje da su boje u nekoj mjeri povezane sa našim raspoloženjem. Tamne boje obično povezujemo sa tmurnim i depresivnim raspoloženjem, a svijetle i jarke boje sa vedrim raspoloženjem. Prema tome, nisu sve boje prikladne i za sve prostorije…

Crvena: Vezana je uz energiju, strast, toplinu te optimizam. Crvena boja stimulira apetit, što ju čini savršenim izborom za blagovaonu.

📸 Annie Spratt on Unsplash

Plava: Plava boja veže se uz mir, lojalnost, zaštitu, djeluje umirujuće i potiče intelektualne misli. Idealna je za kupaone, radne i spavaće sobe.

📸 Chastity Cortijo on Unsplash

Žuta: Ova boja vezana je uz energiju, sunčevu svjetlost, kreativnost. Samim time pogodna je za radni prostor, kuhinje, blagovaone i mračnije prostorije s nedostatkom prirodnog svjetla.

📸 Jonathan Borba on Unsplash

Narančasta: Vežemo ju uz toplinu, sunce, sigurnost i stabilnost. Najbolje se uklapa u dnevne sobe i blagovaone jer potiče apetit poput crvene boje.

📸 Max Vakhtbovych on Pexels

Zelena: Povezana je s ravnotežom, prirodom, skladom, sigurnošću. Zelena boja također potiče koncentraciju, pa ju stoga najčešće viđamo u radnim prostorima, uredima i kupaonicama.

📸 Mikael Blomkvist on Pexels

Ružičasta: Ružičasta boja vezana je uz ljubav i svježinu. Lijepo se uklapa u spavaću sobu gdje djeluje smirujuće i opuštajuće.

📸 Max Vakhtbovych from Pexels

Ljubičasta: Povezana je s magijom, kreativnošću, veseljem, plodnošću i luksuzom, pa je u prošlosti bila rezervirana isključivo za plemstvo. Idealna je za spavaće sobe, ali uz dozu umjerenosti – naime, u velikim količinama može biti prejaka.

📸 Vecislavas Popa from Pexels

Smeđa: Smeđa boja u uređenju interijera stvara dojam topline. Vrlo je zahvalna jer je neutralna i može se kombinirati sa gotovo svim bojama. Idealna je za dnevni prostor, ali i za sve ostale prostorije. Ako vam je pretamna za zidove, uvijek se možete igrati sa smeđim detaljima ili namještajem.

odabir boja

📸 Francesca Tosolini on Unsplash

Siva: Djeluje sofisticirano i sjajno se uklapa u svaku prostoriju. Također se slaže sa svim bojama, a posebno sa jarkima poput narančaste i zelene. Prigodna je za sve sobe – kako za kuhinje i dnevne sobe, tako i za kupaonice i radne prostore.

odabir boja

📸 Minh Pham on Unsplash

I, za kraj,

Crna: Crna boja može djelovati tmurno i depresivno, ali uz pravu kombinaciju sa ostalim bojama (primjerice sa ružičastom), može stvoriti vrlo ugodan prostor.

odabir boja

📸 Anne Nygård on Unsplash

 

PS. OVDJE Možete pogledati naš članak o odabir boja zidova u svakoj prostoriji. Nadamo se da će vam biti od pomoći!

 

Imate li omiljena boja? Koju boju biste odabrali za uređenje svoga doma? Jeste li za klasično bijelo ili volite improvizirati i riskirati bojama? Pišite nam vaše mišljenje u komentarima! Veselimo se čuti različita mišljenja.

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com