Preuređenje stana

Vrlo je vjerojatno da ćete, nakon što dobijete ključeve svog novog stana u ruke, htjeti razmisliti o renoviranju. Nekretnine u koje se duže nije ulagalo obično su jeftine – ako je vaš stan ‘spreman za useljenje’, puno ćete platiti za tu privilegiju.
U svakom slučaju, poduhvat projekta renoviranja znači da možete dizajnirati stan po svom ukusu. Alternativno, ako je vaš stan kupljen kao investicija za dugoročni najam, možete planirati u skladu s time.

Prvenstveno postavite ciljeve obnove stana i odredite svoj proračun.
Zapišite motivaciju iza vaše renovacije: navedite probleme koje biste željeli riješiti i očekivanja koja imate po završetku.
Procijenite svoj proračun i provjerite koliko želite potrošiti i što ste predvidjeli za projekt.

Imajući sve to na umu, postoji nekoliko stvari o kojima je potrebno razmisliti prije nego što krenete u osnovnu obnovu – obnovu aspekata koji ne mjenjaju strukturu ili eksterijer, te uz pretpostavku da živite u običnoj zgradi bez posebnog povijesnog značaja (one ima svoja posebna pravila).
Jedna od prednosti renoviranja stana je ta što, za razliku od kuće, postoji ograničen broj stvari koje možete učiniti kako biste dodali vrijednost, pa se možete koncentrirati na područja gdje ćete dobiti najviše za uloženi novac. Strukturalne promjene na unutarnjim zidovima i vratima imat će najdramatičniji učinak na funkcionalnost tlocrta, ali pogledajmo neke druge opcije obnove koje će se drastično promjeniti izgled prostora.

Bojanje zidova i stropa

Svaki dom će imati koristi od dobrog premaza boje – tajna kvalitetnog bojanja je priprema, stoga svakako ostružite svu boju koja se ljušti sa stropova i zidova i operite zidove šećernim sapunom da biste uklonili masnoću za zidova prije prvog sloja boje.
Trendovi boja dolaze i odlaze, ali klasična bijela boja pruža prozračnu i svijetlu bazu, dopuštajući stanu da kreira osobnost kroz boju, oblik i teksturu namještaja.

bijeli zidovi i strop
Rachel Valencia from Pinterest

Rasvjeta

Starije jedinice često imaju vrlo osnovnu rasvjetu. Ovo je područje u kojem stvarno možete napraviti razliku. Osim stropne rasvjete, razmislite i o ugrađenim zidnim svjetlima, te podnim i stolnim svjetiljkama koje vam sve omogućuju stvaranje ugođaja bez korištenja viseće rasvjete.

zidna rasvjeta
MesRetail from Pinterest

 

Struja

Ako se prekidači za napajanje za vaš stan nalaze u zajedničkom ormaru, možete si olakšati život ugradnjom centrale kutije unutar vašeg stana. Ako osigurač iskoči, mnogo je brže i sigurnije resetirati prekidač u vlastitoj razvodnoj kutiji.

Prozori

Obnova prozora starih 15-20 godina omogućuje smanjenje gubitka topline za više od 40%. Zamjena starih prozora je daleko jednostavnija i jeftinija nego što većina misli. S profesionalnim stručnjakom obnova prozora traje kratko, a uz ugradnju, unajmljene tvrtke obično riješe i problem odvoza starih prozora.

pvc prozori
Everest Windows & Home Improvements from Pinterest

 

Podovi

Ako imate stan starijeg stila najvjerojatnije ima tapison u spavaćoj sobi, parket ili tepih u dnevnoj sobi, linoleum u kuhinji, pločice u kupaonici i beton na balkonu. Sa sve većim porastoj broja alergičara tapison je nešto što je preporučljivo izbaciti iz svog okruženja . Uz veliki izbor parketnih ili projektiranih ploča obje opcije ugodnije su od tapisona.
Ako vam ipak nedostaje osjećaj topline koji pruža tapison, odaberite kvalitetan vuneni tepih.

laminat
Choices Flooring from Pinterest

 

Balkon

Pod balkona se često zanemaruje. Na balkonu u vašem stanu vjerojatno je običan beton ili je balkon popločan pločicama. Ako imate pločice i imaju zastarjeli uzorak, možda ćete ih moći zamijeniti ili, ovisno o drenaži i visini vrata, možda ćete moći položiti pločice preko postojećih (ili preko običnog betona). Pri odabiru pločica provjerite jesu li otporne na klizanje.
Druga opcija koja je popularna među stanarima koji žele nadograditi svoj balkon je kupnja gotovih drvenih kvadrata koji se spajaju i dopuštaju da voda prolazi kroz međuprostore tako da nema problema s odvodnjom. Također se mogu zvati drveni opločnik, palubni kvadrati ili drvene pločice.

drveni opločnici
Walmart from Pinterest

 

Prostor za pohranu

Pri preuređenju stana imajte na umu da je mjesto za skladištenje luksuz. Kada je u pitanju skladištenje, morate razmišljati drugačije kako biste pronašli prilike koje bi inače mogli propustiti – ugradbeni ormari,posebno dizajnirana smočnica ili ukrasne škrinje riješenja su za manjak prostora i višak stvari.

Blagovaonica

Morate negdje jesti, ali večere u krilu dok gledate TV su nestale sa cvjetnim uzorkom iz 1970-ih pa se nadamo da ćete naći mjesta za blagovaonski stol i četiri stolice. Blagovaonski stol i stolice često se doživljavaju kao luksuz u jednosobnom stanu jer je prostora malo, no pokušajte uklopiti barem okrugli stol sa stolicama kako biste stvorili dojam većeg prostora nego što možda imate.

okrugli stol
Homebird Haven from Pinterest

Kupaonica

Kupaonice starijeg stila vjerojatno će imati zastarjele pločice, kadu s tušem i plastičnu zavjesu za tuš, umivaonik na postolju, stari toalet s vidljivim vodovodom i ormarić sa ogledalom za brijanje. Ukoliko je kompletna renovacija kupaone preveliki zalogaj za vas, imate mogućnost od profesionalaca zatražiti da oboje zidne pločice i kadu u bijelu boju. Imati ćete imati isti pod i opremu, ali će takva sitna preinaka napraviti čudo za izgled kupaonice.

bojanje kupaonskih pločica
Noting Grace from Pinterest

 

Kuhinja

Postoji izreka da kuhinje prodaju kuće – kuhinje prodaju i stanove. Najteži dio pri preuređenju kuhinje je držati se vašeg budžeta. Lako možete prijeći proračun samo pri odabiru kućanskih aparata. Ukoliko ne želite prepustit dizajn kuhinje stručnjacima, koncentrirajte se na što kvalitetnije riješenu pohranu i rasvjetu, čiste linije, pametan dizajn i bezvremenski osjećaj. Kuhinje su srce doma, stoga odaberite klasični izgled koji će izdržati test vremena.

kuhinja
Remodelista from Pinterest

 

kuhinja
renovateme! design and construction from Pinterest

 

 

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com