Samoordživa kuća na Visu najbolja na svijetu

samoordziva-kuca-na-visu-najbolja-na-svijetu_uredjenje-doma-001

Skrivena u okoliš otoka Visa, energetski učinkovita kuća Issa Grotto Hill House zagrebačkog studija PROARH, najbolji je ovogodišnji arhitektonski projekt na svijetu u kategoriji “House – Future Projects”. Projekt arhitekta Davora Matekovića jedan je od 27 pobjednika World Architecture Festivala, najvećeg i najprestižnijeg svjetskog festivala arhitekture, koji se ove godine održao u Singapuru.

World Architecture Festival, koji se ove godine održao osmi put, godišnje je slavlje inovativnosti i kreativnosti u arhitekturi i za arhitekte cijelog svijeta najvažniji godišnji događaj.

samoordziva-kuca-na-visu-najbolja-na-svijetu_uredjenje-doma-002

Arhitekti se natječu za prestižne nagrade u različitim tematskim kategorijama, od obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada, do sportskih objekata i onih namijenjenih kulturi, zdravstvu ili obrazovanju, za već izgrađene građevine i još neizvedene projekte.

samoordziva-kuca-na-visu-najbolja-na-svijetu_uredjenje-doma-003

Issa Grotto Hill House, projektirana za privatnog klijenta, na  World Architecture festivalu je proglašena kao najbolja kuća na svijetu koja tek treba biti izgrađena.

samoordziva-kuca-na-visu-najbolja-na-svijetu_uredjenje-doma-004

Ideja je bila uklopiti kuću u mediteranski okoliš i brežuljke otoka Visa. Na parceli od oko 7000 četvornih metara zamislio je kuću površine dvjestotinjak četvornih metara sa svih strana omeđenu suhozidom – zidom od kamena bez dodatnih vezivnih materijala, koji tradicijski označava granicu terasastih poljoprivrednih površina u priobalju i na otocima.

samoordziva-kuca-na-visu-najbolja-na-svijetu_uredjenje-doma-006

Vodio se nepostojanjem infrastrukture i strminom terena na tom području, a dizajn kuće proizašao je iz primarnih životnih potreba – spavanja, jedenja, druženja i rada. Osim vizualno, kuća se i funkcionalno uklopila u okoliš kao potpuno energetski autonomna, a na sunčanom otoku i parceli okrenutoj na jug solarni paneli korišteni su kao logičan izbor izvora toplinske i električne energije.

samoordziva-kuca-na-visu-najbolja-na-svijetu_uredjenje-doma-007

Za pitku vodu, navodnjavanje, bazen i solarnu tekućinu koristit će se kišnica, a s idejom integracije kuće u okoliš i očuvanja postojeće vegetacije uz kuću je i maslinik, koji će uz ostale blagodati poslužiti i za pasivno hlađenje. Ideja je da gusti hlad stvara hladniji zrak koji se podtlakom penje do kuće te ju rashlađuje.

Članak preuzet sa stranice lokal.hr