Šareni dom u eklektičnom stilu ukrašen keramičkim pločicama

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-001

Smještena u povijesnom centru grada Meride na Yucatanu u Meksiku, parcela je vrlo čudnih dimenzija 5 x 40 m (200 četvornih metara), što je predstavljalo poteškoću pri projektiranju. Premisa projekta, kojeg je dizajnirao studio H. Ponce Arquitectos, bila je napraviti jasan kontrast između sadašnjosti i prošlosti zgrade. Strategija je uključivala korištenje novih elemenata suvremenih karaktera, u skladu s izvornim povijesnim elementima karakterističnim za doba u kojem je prvobitno izgrađena kuća. Zid sastavljen od kolaža keramičkih pločica predstavlja dizajnera, jer su za mozaik korištene keramičke pločice skupljene iz nekoliko prošlih poslova studija H. Ponce Architects u povijesnom centru Meride.

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-002

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-003

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-004

Prizemlje se sastoji od glavne dvorane, dnevnog boravka s blagovaonicom, kuhinje, vinskog podruma, kupaonice za goste i zatvorenog vrta kroz dvije etaže. U vrtu se nalazi spektakularno Ramon stablo, koje se tu nalazilo prije adaptacije, pružajući neusporediv pogled, kao i vanjska terasa s bazenom.

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-005

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-006

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-007

Na katu su privatne prostorije koje se sastoje od dvije spavaće sobe, svaka s kupaonicom, povezane mostom s pogledom na središnji vrt.

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-008

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-009

Budući je projekt smješten u povijesnom centru, adaptacija je regulirana strogim propisima. Sačuvani su izvorni nosivi zidovi i armiranobetonske ploče. Novi materijali su: sivi i bijeli goli beton te drvo sa završnom obradom lješnjaka. Paleta boja sastoji se od neutralnih tonova poput tople svijetlo sive i boje kamenica, kako bi se pažnja usmjerila na veliki zidni mozaik, namještaj i vegetaciju.

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-010

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-011

Unutarnji vrt u središtu građevine kući služi kao zelena pluća, dajući prirodnu rasvjetu i provjetravanje. Unutrašnjost je također integrirana s vanjskim prostorom kroz velike prozore, koji se mogu potpuno otvoriti, stvarajući tako jedinstven prostor, dajući prednost prirodi.

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-012

sareni-dom-u-eklekticnom-stilu-ukrasen-keramickim-plocicama_uredjenje-doma-013

Ograničenja projekta određena su lokacijom nepravilnog “L” oblika i položajem nekretnine u povijesnom središtu ograničenom strogim propisima.

Dodatni izazov bio je izraditi projekt unutar postojećih zidova, kao i dijeljenje zidova sa susjednim kućama, gdje se pojavila poteškoća pristupa strojeva i građevinskih alata.