Stan s puno zelenila u Barceloni

Svaki stan čini nešto posebnim. Ono što čini poseban ovaj stan u Barceloni su zelenilo i biljke. Svakom stanu, svakoj kući, svakom dvorištu, zelenilo daje poseban izgled, odnosno daje neku svježinu prostoru. Svaka biljka je lijepa dekoracija, ali i daje dojam relaksacije i mira.

Kako čuvati vaše biljke u svome domu?

Ako je prozor u vašem domu okrenut prema zapadu, prisutnost svjetlosti je velika, stoga se preporučuje da se kraj tog prozora stave biljke koje dobro podnose vrućinu. Prozori koji su okrenuti prema istoku, u jutarnjim satima pružaju jako puno svjetlosti te se biljke onda mogu staviti bliže prozoru. Kod prozora okrenutih prema jugu, preporučuje se da biljke stavite dalje od prozora. Prozori koji su okrenuti na sjever pružaju najmanje svjetla, u blizinu takvih prozora treba stavljati kućne biljke kojima nije potrebno puno svjetlosti.

Zašto je dobro imati biljke u kući

Ako još uvijek nemate nikakve biljke u kući te vam je izbor i briga o njima još uvijek prepreka da odete u najbližu cvjećarnu ili na pijac i donesete jednu biljku u svoj dom, nabrojat ćemo vam neke dokazane dobrobiti uzgajanja biljaka u domu.

1. Pročišćavaju zrak

Kako već znate, zelenilo ugljikov dioksid pretvara u kisik, a cvijeće u kući također pomaže u tome. Kisik utječe na svaki dio vašeg tijela i uma, te je jako važno kakav kisik udišete. Zanimljivo je da NASA koristi biljke na Međunarodnoj svemirskoj stanici kako bi poboljšala kvalitetu zraka. Njihovi stručnjaci savjetuju da se na svakih 100 kvadrata doma ili kancelarije koristi bar jedna biljka.

2. Pomažu u sprječavanju bolesti

U prirodi, proces transpiracije je isparavanje vode s površine biljaka, posebno s površine listova. Isto se događa i s biljkama u vašem domu. I dok povećana vlažnost može biti problem tokom ljetnih mjeseci, tijekom zimskih mjeseci je poželjna, posebno ako živite u suhoj klimi.

Prema jednoj studiji norveškog Poljoprivrednog fakulteta, biljke u interijeru smanjuju pojavu suhoće kože, prehlade, upale grla, suhog kašlja, te prenošenja virusa gripe.

3. Cvijeće povećava produktivnost

Brojna istraživanja pokazala su da studenti i radnici koji su okruženi cvijećem imaju bolje rezultate. Kao što je to slučaj kada ste u prirodi okruženi zelenilom, koncentracija će vam biti bolja, kao i pamćenje i produktivnost. Istraživanje Sveučilišta u Michiganu kaže da biljke mogu povećati pamćenje za 20%.

Također, dvija norveška istraživanja pokazala su da biljke u uredima povećavaju produktivnost.

„Rad u prostoru koji je ukrašen dekorativnim biljkama rezultira regularnom ili povećanom kvalitetom te se izvodi s više preciznosti za razliku od rada u okruženju bez biljaka“, navodi se u istraživanju.

 4. Biljke potiču kreativnost

Pored biljaka koje pozitivno utječu na koncentraciju, svježe cvijeće stimulira kreativnost i odgovornost. Uvijek je dobro na radnom stolu imati malu vazu sa svježim cvijećem.

5. Cvijeće popravlja raspoloženje

Ako ne znate kako nekome (ili sebi) popraviti raspoloženje, pokušajte s buketom svježeg cvijeća ili biljkom u lončanici. Ako znate koji miris bi mogao podsjetiti tu osobu na lijepe uspomene, birajte cvijeće koje ima taj miris.

Navodno, ljudi koji imaju svježe cvijeće u kući manje brinu, rjeđe su nervozni i depresivni.

6. Cvijeće i biljke kao dekor doma

Biljke su najprirodniji dekorativni predmeti koji vas neće nikada iznevjeriti. Bez obzira na trendove i prolaznu popularnost neke biljke, šansa da promašite ili pokvarite izgled neke prostorije biljkama je nemoguća. Zato, kad ne znate kako dekorirati neki prostor – birajte biljke.

Ovaj inspirirajući stan nalazi se u Barceloni. Dizajnirali su ga Egue y Seta 2017. godine.

Stan je vrlo prozračan i otvorenog tlocrta. Osnovne boje koje prevladavaju u dnevnoj sobi i blagovaoni, kao i mnoštvo biljaka, čine ga vedrim i potiču dobro raspoloženje.

Poseban dojam ostavlja velika terasa s koje se pruža pogled na divnu Barcelonu.

Izvor: https://homeadore.com/

Dodatna inspiracija: https://www.dominfo.ba/

Fotografije: http://www.egueyseta.com/

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com