Stari tavan pretvoren u prekrasan apartman

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-01

Prigradskom vlasniku kuće vjerojatno nisu neuobičajeni izleti u potkrovlje, kao prašnjava avantura dohvaćanja Božićnih ukrasa. Ali za jedan par arhitekata, prašnjavo i oronulo potkrovlje nije samo prostor za pohranu – to je izazov. Dva osnivača studija Superpozycja Architekci nisu vidjeli oronuli prostor kad su se prvi put susreli s ovim potkrovljem: vidjeli su svijetao i moderan dom. Za ostvarenje te vizije bilo je potrebno jako puno truda, ali kad vidite rezultate mislimo da ćete se složiti da je vrijedilo.

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-02

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-03

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-04

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-05

Samo potkrovlje nije ogromno, ali okomiti prostor znači da bi moglo biti dovoljno prostora za udoban dom dok su god stvari raspoređene kreativno. Arhitekti su koristili nadsvođeni strop kako bi stvorili polukat, čime se stvorio učinak dvoetažne kuće, sa spavaćom sobom smještenom na katu i otvorenim dnevnim boravkom u nastavku.

Kosi strop, naravno, daje zanimljiv efekt, ali može izgledati i vrlo usko. Zato je tim odlučio što više krovnog prostora pretvoriti u svijetle krovne prozore, koji ublažavaju osjećaj tamnog potkrovlja.

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-06

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-07

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-08

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-09

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-10

Bijela boja u prostoru, koja se miješa sa svjetlom bojom drvenih podova, čine dom većim, ali kontrast nosača od prirodnog drva daju mu jedinstven štih. Većina namještaja je vrlo jednostavna, koristeći drvo i bijelu paletu, kao i cijeli prostor. Nekoliko komada namještaja zapravo je izrađeno od drveta koje je spašeno prilikom rušenja izvornog tavanskog prostora.

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-11

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-12

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-13

Kupaonica je također posebna. Jednom je to bila tavanska praonica, a sad je moderna kupaonica, s djelomično izloženim, sivim ciglenim zidom i s potpuno modernim sanitarijama za potpuno drugačiji osjećaj. U ovoj kupaonici stvarno ne možete zaključiti da je prostor jednom bio na rubu potpunog kolapsa.

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-14

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-15

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-16

stari-tavan-pretvoren-u-prekrasan-apartman_uredjenje-doma-17