Potkrovni stan otvorenog tlocrta

Ovaj prostrani potkrovni stan od 170 četvornih metara, kojeg je 2013. godine dizajnirao Cuns Studio, nalazi se u centru Poznana u Poljskoj, u blizini trgovačkog, umjetničkog i poslovnog centra Stary Browar (Stare pivovare). Vlasnik Tomek je mlad, aktivan tridesetogodišnjak. Oduvijek je sanjao o životu na otvorenom i udobnom prostoru bez strogo definiranih granica. Poput svog idola, glavnog lika iz popularne TV serije devedesetih “Nash Bridges”.

tavanski-stan-otvorenog-tlocrta_uredjenje-doma-002

tavanski-stan-otvorenog-tlocrta_uredjenje-doma-003

Ovaj tavanski prostor ranije je koristila lokalna tvrtka. Srećom, nije bio zanemaren ili oštećen kao što se događa s napuštenim tavanima. Ipak, preuređenje je zahtijevalo puno teškog rada kako bi ga doveli u sadašnje stanje. Najteža je bila obnova izvornog drvenog poda i originalne, drvene krovne strukture. Otkrivanje i čišćenje zidova od opeke bio je i izazovan i dugotrajan zadatak.

tavanski-stan-otvorenog-tlocrta_uredjenje-doma-004

tavanski-stan-otvorenog-tlocrta_uredjenje-doma-005

Prostorije u potkrovlju nisu podijeljene, kako bi se vlasnik i njegovi gosti osjećali ugodno. Samo je vlasnikova spavaća soba jasno definirana i odvojena, stvarajući privatni prostor, intimno utočište gdje se Tomek može odmoriti i ispuniti jedan od svojih snova – “kupanje pod oblacima”. Eliptična kada i svjetiljka kao iz bajke dodaju čaroliju ovoj ugodnoj spavaćoj sobi.

tavanski-stan-otvorenog-tlocrta_uredjenje-doma-006

tavanski-stan-otvorenog-tlocrta_uredjenje-doma-007

Neobična značajka ovog apartmana je polukat u vrhu krovišta, kojem se pristupa čeličnim stepenicama. To je mjesto gdje se možete opustiti ili vježbati. Dizajneri su objesili viseću mrežu koja stvara prostor za bijeg i opuštanje. Mrežu je dizajnirala i proizvela tvrtka specijalizirana za sigurnosnu opremu te može izdržati težinu nekoliko ljudi. Ovaj prostor je dizajniran za čitanje ili slušanje glazbe, ali – kako vlasnik priznaje – više vremena provodi tamo drijemajući nego čitajući.

tavanski-stan-otvorenog-tlocrta_uredjenje-doma-008

tavanski-stan-otvorenog-tlocrta_uredjenje-doma-009

Činjenica da dizajneri nisu raspodijelili prostor omogućuje gostima slobodnu komunikaciju tijekom zabava. Kuhinja po mjeri idealno je mjesto za pripremu zakuske i pića. Vrijedno je uočiti geometrijski uzorak na kuhinjskom podu, koji je inspiriran tepihom u dnevnoj sobi.

Vlasnik je ljubitelj glazbe, pa je bilo potrebno ugraditi i fini audio sustav, napravljen po mjeri. Možete uživati u glazbi u jednoj prostoriji ili prilagoditi postavke te glazbom ispuniti cijeli dom, uključujući i kućno kino.

tavanski-stan-otvorenog-tlocrta_uredjenje-doma-010

tavanski-stan-otvorenog-tlocrta_uredjenje-doma-011

tavanski-stan-otvorenog-tlocrta_uredjenje-doma-012

Kućno kino ima zaslon koji se automatski spušta iz poda polukata. Ako želite imati potpunu zabavu, samo kliknite na drugu tipku na vašem pametnom telefonu. Budući da su sve značajke stana u potpunosti integrirane, pametne i inteligentne, vlasnik sa svog smartphonea može kontrolirati ne samo svoj audio ili video sustava, već i osvjetljenje i klimatske postavke. Sve to iz svog smartphonea.