Top 10 savjeta za dizajn interijera u skandinavskom stilu

Mi na Uređenju doma znamo da naši čitatelji vole skandinavski stil i dizajn. Poznate po svojoj jednostavnosti, iskoristivosti prostora i ljepoti, skandinavske kuće imaju čisti stil koji se bazira na funkcionalnosti, čistim linijama, besprijekornoj izradi i nenametljivoj eleganciji. Velika pažnja poklanja se upotrebi prirodnog svjetla i dobroj rasvjeti, a mnoge skandinavske kuće karakterizira korištenje prigušenih zemljanih tonova i bijele boje, kvalitetnih materijala i minimalnog korištenja ukrasa.

Do sada smo u člancima prikazivali razne skandinavske interijere, a ovaj put željeli smo za vas sastaviti vodič koji će vam pomoći u stvaranju skandinavskog stila u vlastitom domu.

1. Podovi

📸 Minh Pham on Unspash

Tepihe od zida do zida nikada nećete pronaći u sklopu skandinavskog dizajna, a u svim doista skandinavskim interijerima naći ćete drveni, po mogućnosti svijetli, pod u svim sobama osim kupaonice. Drveni pod često je obojan u bijelo ili pak sastavljen od prirodne lakirane borovine.

2. Boja

Skandinavski stil

📸 Trend on Unsplash

Bijeli zidovi te hladne sive i plave tkanine definitivno daju pravi ambijent skandinavskog interijera, međutim često se koristi i vrlo šareni tekstil raznih uzoraka za dekorativne dodatke kao što su jastuci, deke, pa i komadi namještaja poput naslonjača i tapeta. Pri uređenju interijera u skandinavskom stilu, tapete šarenih retro uzoraka vrlo su česte, no najčešće se nalaze samo na jednom zidu.

3. Materijali

Skandinavski stil uređenja

📸 Mark West on Unsplash

U skandinavskom dizajnu obavezno je drvo – pokušajte u svoj dom uključiti drvene zidne obloge i stropove kako biste dodali teksturu i toplinu prostoriji.

4. Forma

📸 R Architecture on Unsplash

Skandinavski dizajn podrazumijeva čiste linije, od arhitekture pa sve do namještaja.

5. Funkcionalnost

📸  Watermark Designs on Unsplash

Pravi skandinavski interijer vrlo je pogodan za stanovanje, a njegova glavna karakteristika je funkcionalnost.

6. Namještaj

📸 Katja Rooke on Unsplash

Neki od poznatih skandinavskih dizajnera iz sredine prošlog stoljeća su Hans Wegner, Alvar Aalto i Arne Jacobsen, a njihove kreacije jednako su moderne i funkcionalne danas kao što su bile kad su bile i osmišljene. Usuđujemo se reći da je skandinavski stil bezvremenski – uvijek je moderan i nikada ne izlazi iz mode.

7. Kamin u kutu

📸 Laurence Katz on Unsplash

Skandinavske zime zasigurno su mnogo jače od onih u Hrvatskoj, pa većina stanova i kuća ima kamin u dnevnoj i/ili spavaćoj sobi. Često se radi o vrlo jednostavnim kaminima u obliku stupova koji su smješteni u kut sobe.

8. Budite eco-friendly

Skandinavci su vrlo brzo dodali eko-friendly aspekte u svoje domove. Neki od mnogih standarda u skandinavskoj novogradnji su prozori s trostrukim staklom, pravilna izolacija zidova i krovova te toplinske pumpe.

9. Iskoristite vanjski prostor

📸 Sonnie Hiles on Unsplash

Skandinavski stil voli vezu s prirodom, pa se balkon ili terasa može pronaći čak i u najmanjim stanovima. Najčešće se koriste za pripremu roštilja i zabava na otvorenom tijekom ljetnih noći, kao i za uzgoj raznog začinskog, dekorativnog bilja i povrća.

10. Smanjite ukrase

📸 Swabdesign on Unsplash

Skandinavci vole funkcionalne prostore bez suvišnih detalja, stoga posebnu pažnju pridaju namještaju za pohranu raznih sitnica. Često koriste malobrojne dekoracije u obliku svijeća koje prostoru daju toplinu ili pak vaze sa svježe ubranim ili kupljenim cvijećem. Lončanice s biljkama također su svojevrstan nenametljivi ukras koji se u skandinavskom dizajnu često primjenjuje.

Ako vam ovaj članak nije dao dovoljno inspiracije, pogledajte i naš drugi članak o ovom malom stanu u Švedskoj!

Ps. Pišite nam vaše mišljenje o skandinavskom stilu uređenja. Biste li uvrstili ovaj stil u vašem domu?

Please follow and like us:

1 thought on “Top 10 savjeta za dizajn interijera u skandinavskom stilu”

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com