Udoban ekološki dom u Australiji

Ova kuća nalazi se u Daintree prašumi, u neposrednoj blizini plaže na Cape Tribulation u Queenslandu u Australiji. To je stari ekosustav koji traži osjetljiv pristup. Dizajn studija M3 architecture naglašava osobine prašume u kombinaciji s odmorom na plaži.

udoban-ekoloski-dom-u-australiji_uredjenje-doma-002 udoban-ekoloski-dom-u-australiji_uredjenje-doma-004 udoban-ekoloski-dom-u-australiji_uredjenje-doma-006 udoban-ekoloski-dom-u-australiji_uredjenje-doma-007

Put organizira lokaciju i stvara koreografiju puta od ceste, kroz gustu vegetaciju prašume, pa sve do plaže. Uz stazu, bijeli konop usmjerava i zaigrano vodi put kroz krajolik i kuću, stvarajući usput domaći ugođaj – vrata, ograda, vješalica za ručnike, sjenilo svjetiljke i viseća ležaljka.

udoban-ekoloski-dom-u-australiji_uredjenje-doma-011 udoban-ekoloski-dom-u-australiji_uredjenje-doma-015

Kuća se nalazi uz put na prirodnoj čistini, a pri gradnji su izbjegavali sjeći odrasla stabla. Vanjski dio kuće je kamufliran s crnim plastičnim oblogama i zrcalnim staklom, što joj omogućuje da ostane neprimjetna u prašumi. Kod prilaza postaje očita unutrašnjost kuće – svijetli prostor prekriven šperpločom, suprotnost inače hladnom i tamnom zelenilu prašume koja okružuje kuću. Ovi prostori povezani su s prašumom preko visokih prozora prema jugu.

udoban-ekoloski-dom-u-australiji_uredjenje-doma-018 udoban-ekoloski-dom-u-australiji_uredjenje-doma-019 udoban-ekoloski-dom-u-australiji_uredjenje-doma-023 udoban-ekoloski-dom-u-australiji_uredjenje-doma-025