Udoban ekološki dom u Australiji

Svi zamišljamo Australiju kao jednu izuzetno toplu destinaciju punu klokanima i koalama. Pa, možda i nismo tako daleko od istine, ali prava istina je da je Australija bogata svime, naročito predivne prirode. Od netaknutih prašuma, oceana, nesvakodnevnih životinja, pa sve do užurbanog gradskog života između visokih i modernih zgrada. Istina je i da je puno toplije nego na ostalim kontinentima naše planete, ali kao i svaki kontinent, Australija ima svoje prednosti i mane.

Ovaj ekološki dom nalazi se u Daintree prašumi, u neposrednoj blizini plaže na Cape Tribulation u Queenslandu u Australiji. To je stari ekosustav koji traži osjetljiv pristup. Dizajn studija M3 architecture naglašava osobine prašume u kombinaciji s odmorom na plaži.

Put organizira lokaciju i stvara koreografiju puta od ceste, kroz gustu vegetaciju prašume, pa sve do plaže. Uz stazu, bijeli konop usmjerava i zaigrano vodi put kroz krajolik i kuću, stvarajući usput domaći ugođaj – vrata, ograda, vješalica za ručnike, sjenilo svjetiljke i viseća ležaljka.

Kuća se nalazi uz put na prirodnoj čistini, a pri gradnji su izbjegavali sjeći odrasla stabla. Vanjski dio kuće je kamufliran s crnim plastičnim oblogama i zrcalnim staklom, što joj omogućuje da ostane neprimjetna u prašumi.

Kod prilaza postaje očita unutrašnjost kuće – svijetli prostor prekriven šperpločom, suprotnost inače hladnom i tamnom zelenilu prašume koja okružuje kuću. Ovi prostori povezani su s prašumom preko visokih prozora prema jugu.

Što kažete na ovaj ekološki dom smješten u prašumi u Australiji? Biste li napustili svoj trenutni dom kako bi se preselili u neku prašumu bez puno buke i susjeda? Mi bismo se rado odmakli od gužve grada i živjeli negdje u prirodi i tišini, ali nekako uz ovaj ubrzani tempo života, priroda je postala luksuz. Slažete li se s nama?

Slobodno nam pišite vaše mišljenje u komentarima, želimo vidjeti i vaše stavove.

Ps. Kada se već ne možemo preseliti u ovako netaknutu prirodu, OVDJE možete pogledati kako prirodu dovesti u svoj stan.

Please follow and like us:

Leave a Comment

error

Pokaži svima svoju kreativnost u uređenju svoga doma! Prijavi se na: info@uredjenje-doma.com