Uklanjanje mrlja od topline s drvenog stola

Ne postoji ništa gore nego vidjeti mrlju na svom vrijednom drvenom stolu. Na pamet vam odmah padne koliko ćete potrošiti na popravak.

Mrlja može nastati zbog topline ili vlage. Najčešće na stol stavite vruću šalicu kave ili vrući lonac bez podloška. Jednom nam se čak dogodilo da smo kod pomicanja lonca slučajno okrenuli podložak, koji je bio vruć, pa je od njega ipak ostala mrlja na stolu.

Postoje dvije vrste zaštite drveta – vodene na bazi poliuretana ili na bazi ulja. Mrlje na stolovima najčešće nastaju na zaštitama na bazi vode. Ovaj postupak uklanjanja mrlja s drvenog stola sigurno ne radi na stolovima zaštićenim voskom. Probajte ovu tehniku na manjem, po mogućnosti skrivenom dijelu, kako ne bi još više oštetili površinu.

Premda smo mi imali odličan uspjeh s ovom tehnikom uklanjanja mrlja s drvenog stola, napominjemo da ovaj postupak svakako koristite na vlastitu odgovornost.

Što vam je sve potrebno

Naša metoda uklanjanja mrlja s drvenog stola je vrlo jednostavna i dosta uspješna. Potrebna vam je jedna pegla i čista pamučna tkanina. Čista kuhinjska krpa presavijena na pola će biti dovljno dobra.

Važno je da na pegli možete zaustaviti paru – ona nam u većini slučajeva neće trebati.

Također, postavite peglu na srednju temperaturu ili ako se bojite – još niže. Mi smo radili s peglom na oznaci 2.

Krenuli smo sa srednje jakom mrljom, postavka nešto manje od 2 i lagano kružili po krpi kako bi jednolično zagrijali cijelu mrlju.

Kako se ništa nije događalo neko vrijeme, a bili smo i malo nestrpljivi, pojačali smo jačinu pegle na malo više od 2. Rezultatom smo i mi bili ugodno iznenađeni.

U jednom trenutku smo slučajno pritisnuli paru, što je znatno ubrzalo postupak, no nova mrlja se pojavila sa strane, kuda je para šiknula. Drugi put smo bili pažljiviji, pa smo paru uspjeli ograničiti samo na našu mrlju, te je mrlja odmah nestala.

Para nam je znatno ubrzala postupak, no morate paziti da ne prouzroči dodatne mrlje. Svakako sami odlučite hoćete li se igrati parom ili biti strpljivi. Ako ne ide – probajte samo pojačati toplinu pegle.

Evo primjera i na drugoj mrlji.

Ovo je bila malo teža mrlja, no na kraju je potpuno nestala, kao i ovaj ring u dnu slike.

Naš stol sad izgleda odlično.

Napominjemo da ovaj postupak svakako koristite na vlastitu odgovornost.