Umjetnički apartman s crno-bijelom shemom boja

Tko kaže da dom uređen u isključivo crno-bijeloj kombinaciji mora biti minimalistički? Čak i bez živih i bujnih boja, postoji još mnogo drugih načina za pokazivanje kreativnosti i individualnosti kroz dekor. Tri doma u našem članku skoriste svoje monokromatske teme boja s obiljem umjetnina, u rasponu od finih slika, do pop art grafika i impresivnih skulptura. Ako ste kolekcionar kreativnih predmeta ili želite proširiti svoju trenutnu kolekciju, ovi domovi će potaknuti zanimljive ideje za prikazivanje umjetnina koje volite. Idemo pogledati!

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-001

Prvi dom iz Boom Projekta nalazi se u Odesi u Ukrajini. Veliki prvi dojam čini akvarel cijele dužine kauča, koji centrira sobu i ujedinjuje crno-bijelu paletu interijera.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-002

Čelično drveni stol i police stvaraju zid između dnevnog boravka i kuhinje. Na policama se nalazi mali, osunčani vrt, a čak i praznine nude prostor za ukrašavanje uključujući žalosnu smokvu i niz visećih svjetiljki.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-003

Lako je primijetiti kako ovaj dom nije minimalistički. To nije samo građevinski projekt, već je namijenjen uživanju – svaki prostor dobiva energiju od predmeta života i življenja.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-004

Duga pruga crnog materijala skriva uvučene svjetlosne trake, pojačavajući kontrast svjetlijih betonskih zidova.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-005

Galerijska rasvjeta je novi trend, ali ovdje zapravo služi svojoj svrsi – osvjetljavaju redove pop art grafika na obje strane. Na niskoj polici s lijeve strane nalaze se intrigantne crno-bijele fotografije, u skladu s temom dekora interijera.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-006

Mali dom je iznenađujuće svijetao, unatoč svojem tamnom dekoru, zahvaljujući velikim prozorima i svijetlom, bijelom zidu i stropu. Jednostavna paleta interijera daje svojevrsno prazno platno, koje umjetnička djela stavlja u središte pozornosti.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-007

Svjetlo sive radne ploče i zidni panel izgledaju kao da zrače nasuprot mat crnih ormarića u kuhinji. Zrcalo reflektira svjetlo natrag u kuhinju, pa prostorija izgleda veća. Drveni razdjelnik na desnoj strani daje kreativni dodir, koji je jednostavno kopirati u vlastitom dizajnu interijera.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-008

Još jedan kontrastni stan koncept iz Boom Projekta – malo minimalniji nego prošli, ali još uvijek prilično domaći i dekorativan. Ovaj stan umjerenije koristi drvne elemente i pokazuje jači crnoj i bijeloj, a manje sivim tonovima.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-009

Umjetnički elementi na polici uključuju simetrične vaze, šarene kutije, geometrijski vrč, kultnu Eames pticu i nekoliko pametnih podsjetnika na tipografiju. Na stolu se nalazi prazna skulptura pješčanog sata.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-010

Većina drvenih elemenata nalazi se u traci na sredini sobe, koja se sastoji od police i stola za blagovanje. Lijepe bijele vaze nude dekorativni, geometrijski dodir.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-011

Sjećate li se tamne pruge u prvom domu? Ova ideja sive trake preko cijelog zida također nudi odličnu inspiraciju. Ovaj put ona završava u crnom zidu koji obilazi oko kuta i ravnomjerno dijeli mat ploču.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-012

Kuhinja je uravnotežena i nenametljiva, čak i ovako blizu dnevnog boravka.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-013

Pažnja prema kadriranju i proporcijama je nevjerojatna. Sveukupno, sastav ove crno-bijele unutrašnjosti je jednako umjetnički kao i elementi koji ga nastanjuju.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-014

Ovaj šik stan u skandinavskom stilu djelo je dizajnera iz studija M1TOS. Zauzima samo 53 četvorna metra, ali izgleda slobodan i otvoren poput neba. Od zgodnih, bijelih drvenih podova, do pristupačnog IKEA namještaja i dekora, ovo je izgled koji svatko može oponašati.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-015

Odmah zamjetni dnevni boravak centriran je na geometrijskom Lappljung Ruta tepihu. Stolić za časopise je iz IKEA PS linije poljskog dizajnera Tomeka Rygalika – svjetiljka je zapravo dio samog stola, produžetak jedne od stražnjih nogu.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-016

Šarene grafike gradova i ptica poredane su po zidovima. Ujednačene kutije za pohranu na gornjim policama su cool ideja – pametan način za proširivanje količine dostupnog prostora za pohranu, bez razbijanja stroge teme boja.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-017

Tirkizna je jako naglašena u malom prostoru kao što je ovaj. Svijetla je, razigrana i dojmljiva, čak i kada se koristi štedljivo.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-018

Naravno, nijedna soba s IKEA tematikom ne bi bila potpuna bez Maskros viseće svjetiljke.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-019

IKEA podmetač za stol je iz linije PANNÅ, a uslužna kolica iz linije RASKOG. Ovaj kut također otkriva suptilne teksture primijenjene na bijelim zidovima na desnoj strani.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-020

Razni obrasci su eklektični, ali ujedinjeni kroz istu crno-bijelu temu. Moramo napomenuti da se tirkizna ne pojavljuje na nijednom od geometrijskih blokova kako ne bi bila prenaglašena.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-021

Pločice stvaraju zanimljiv kontrast u pogledu boje i teksture. Bijele pločice imaju mat površinu, dok su crne pločice sjajne.

umjetnicki-apartmas-s-crno-bijelom-shemom-boja_uredjenje-doma-022

Budući da hodnik nije imao prirodnu rasvjetu, dizajner je rizično obojao zidove u mat crnu – pretvarajući ono što je mogla biti manjkavost u prekrasnu jačinu.