“Uradi sam” – božićne dekoracije

Božićne dekoracije ne moraju biti skupe i kupljene – izradite ih sami brzo i jednostavno uz pomoć našeg slikovnog vodiča!

 

1. Dekoracije od žarulja

uradi-sam-bozicne-dekoracije01

Male ovalne žarulje premažite ljepilom te ih obložite šarenim šljokicama. Možete ih objesiti na bor umjesto kuglica ili pak iskoristiti kao dodatak božićnom aranžmanu.

 

2. Božićni aranžman u drvenoj kutiji

uradi-sam-bozicne-dekoracije02

U stari drveni sanduk posložite grane bora, čempresa ili drugog zimzelenog stabla, dodajte im češere i svijeće. Plamen svijeće svakako zaštitite tako što ćete ih staviti u staklenke ili slične duboke svjećnjake. Za još bolji efekt, grančice poprskajte sprejem u imitaciji snijega!

 

3. Vijenac od kuglica

uradi-sam-bozicne-dekoracije03

Za izradu ovog dekorativnog vijenca trebat će vam vijenac od stiropora, male kuglice za bor raznih veličina i pištolj s vrućim ljepilom. Zalijepite kuglice na vijenac tako da ga cijelog pokrijete kuglicama i objesite na željeno mjesto ukrasnom trakom ili špagom.

 

4. Snježna kugla od staklenke

uradi-sam-bozicne-dekoracije05

Za ovu dekoraciju trebat će vam staklenka i razne male figurice kao što su žičani borići, snjegović, kućica ili nešto slično, vata te ljepilo. Također možete iskoristiti i ukrase za bor u raznim oblicima. Na unutarnju stranu poklopca staklenke zalijepite vatu, a zatim lijepo posložene ostale dekoracije. Staklenku zatvorite i dobili ste lijepu božićno-zimsku dekoraciju koju možete iskoristiti i kao poklon. Fotografija ispod prikazuje obrnuti postupak – dekoracije posložite i zalijepite na dno staklenke, a na poklopac s unutarnje strane zalijepite viseće “grude” snijega izrađene od vate.

uradi-sam-bozicne-dekoracije04

 

5. Staklenka kao svijećnjak

uradi-sam-bozicne-dekoracije07

Imitaciju snijega na staklu (čaši ili staklenci u ovom slučaju) možete napraviti vrlo lako uz pomoć vode i šećera. Staklenku izvana uronite u vodu, otresite višak i odmah ju obložite šećerom. Druga mogućnost je da ju poprskate sprejem u imitaciji snijega. Kad se staklenka posuši, ukrasite ju špagicom kroz koju možete provući razne male dekoracije pout bobica, grančica ili malih staklenih i dr. kuglica.

 

6. Kamin od drvenih kutija

uradi-sam-bozicne-dekoracije08

Ova zgodna dekoracija posebno nas je oduševila, a mislimo da bi joj se najmlađi mogli posebno radovati. Za ovakvu imitaciju kamina potrebne su vam drvene kutije koje posložite i zalijepite u obliku kamina. Dobivenu konstrukciju možete obojiti u bijelo (najbolje ju je obojiti akrilnim bojama koje se vrlo brzo suše i nemaju neugodan miris) ili pak obložiti bijelim papirom. Izrežite crveni papir na pravokutnike te ga zalijepite na “kamin” stvarajući efekt imitacije stare cigle. Gotovi kamin možete dodatno ukrasiti po želji.

 

7. Personalizirane prozirne kuglice

uradi-sam-bozicne-dekoracije09

Svoje prozirne kuglice za bor možete dodatno ukrasiti tako što ćete u njih umetnuti fotografiju ili neke druge drage sitnice. Pripazite pritom da kuglica na kraju nije preteška za vješanje na bor.

 

8. Svijećnjak od čaša na stalku

uradi-sam-bozicne-dekoracije10

Od čaša za vino izradite ovu brzu i jednostavnu dekoraciju tako što ćete male kuglice staviti u čaše, oprezno ih okrenuti naopako na stol, a stalak čaše iskoristite kao svijećnjak. Najbolje bi bilo koristiti svijeće lučice kako parafin ne bi kapao po čaši.

 

9. Prozor kao dekoracija

uradi-sam-bozicne-dekoracije11

Ako uspijete pronaći stari iskorišteni prozorčić, iskoristite ga za izradu divne dekoracije. Ukrasite ga kuglicama, grančicama, imitacijom snijega te objesite na zid.

 

10. Drugačije božićno drvce

uradi-sam-bozicne-dekoracije14

Ove ideje sigurno ste već vidjeli jer su vrlo popularne proteklih nekoliko godina. Naime, u nedostatku prostora ili novca za pravi ili umjetni bor, izradite ga sami od stare palete, polica ili grana te ga pričvrstite na zid i ukrasite po želji.

Izvor: Pinterest