Uradi sam – terarij

uradi-sam-terarij01

Ako volite biljke i vrtlarenje, a živite u stanu ili nemate mogućnosti za uređivanje vrta, na pravome ste mjestu! Uz naše upute sami izradite terarij – vrt u malom. Vrlo je dekorativan, a sjajno može poslužiti i kao originalan poklon.

Za izradu terarija potreban je sljedeći materijal:

 1. čista staklenka, staklena čaša, vaza, zdjela ili bilo koji drugi spremnik od stakla – važno da je proziran i dovoljno dubok,
 2. šljunak ili kamenčići,
 3. aktivni ugljen,
 4. zemlja za cvijeće,
 5. male figurice ili sl. dekoravni predmeti (po želji),
 6. razne male biljke (najčešće se u terarij stavljaju kaktusi i sukulenti),
 7. žlica ili lopatica s dugačkom drškom, štapić,
 8. škare,
 9. rukavice.

 

1. Pripremite staklenke/čaše

uradi-sam-terarij02

Pripremite i očistite staklene spremnike za vaš terarij. Sav ostali materijal lako možete nabaviti u svakoj vrtnoj ili sličnoj trgovini.

2. Odaberite biljke

uradi-sam-terarij03

Pri izradi terarija mogu se koristiti razne vrste biljaka, ali najvažnije je da su biljke manje, da stanu u staklenku i da neće previše narasti u terariju tijekom vremena. Kako biste osigurali da vaš terarij bude uspješan, najbolje je saditi zajedno sukulente i kaktuse te paprat i tropske biljke, pošto ove biljke zahtijevaju različite vrste tla i različite količine vode prilikom zalijevanja. Za kaktuse i sukulente možete koristiti posebnu zemlju za kaktuse, dok paprati i tropske biljke dobro uspijevaju na običnoj zemlji za cvijeće. Kamenčići će biti korišteni za drenažu, dok aktivni ugljen pomaže terarij održati zdravim.

3. Polaganje sloja za drenažu

uradi-sam-terarij05

U staklenku se najprije stavlja sloj kamenčića ili šljunka za drenažu od nekoliko centimetara, ovisno o visini staklenke. Uz pomoć drenažnog sloja, višak vode neće štetiti biljkama.

4. Dodavanje aktivnog ugljena

uradi-sam-terarij06

Aktivni ugljen nalazi se u granulama ili komadima (slika iznad). Nasipajte ga malo, tek toliko da prekrije sloj kamenčića. Aktivni ugljen u terariju pomaže u smanjenju bakterija, gljivica, a samim time i neugodnih mirisa.

5. Dodavanje zemlje

uradi-sam-terarij07

Sloj zemlje treba biti veći od prethodna dva sloja, tako da biljke imaju dovoljno mjesta za puštanje korijenja prilikom rasta.

6. Sadnja biljaka

uradi-sam-terarij08

uradi-sam-terarij09

I napokon dolazi na red sadnja biljaka. Izvrnite sadržaj teglice s biljkom u ruku ili kutiju te oprezno uklonite višak zemlje dok ne dođete do korijena. Ako je korijenje predugo, možete ga skratiti škarama. Ne brinite – nećete time oštetiti biljku. Koristeći dršku dugačke žlice, kuhače ili štapića, napravite rupe u terariju u koje ćete položiti biljke. Pokušajte posaditi biljke što je moguće dalje od rubova staklenke. Jednom kad je biljka položena u zemlju, dodajte još malo zemlje oko nje te ju lagano pritisnite.

7. Ukrasi

uradi-sam-terarij10

Kad su biljke posađene u terarij, po želji im možete dodati razne figurice ili ostale dekorativne predmete. Terarij možete ukrasiti i šarenim kamenčićima.

8. Čišćenje i zalijevanje

uradi-sam-terarij11

Nakon sadnje, terarij će vjerojatno biti prljav, stoga ga očistite izvana i iznutra. Zalijte terarij s malo vode.

Savjeti

 • S vremenom, pratite koliko je vašem terariju potrebno vode ovisno o tome koliko je suho tlo. Kod terarija sa zatvorenim poklopcem – ako vidite da kapljice vode cure iznutra s poklopca, otvorite terarij na neko vrijeme da voda ispari. Također, terarij ne treba zalijevati toliko često kao ostale kućne biljke.
 • Ako se pojedini listovi na biljkama u terariju posuše ili istrunu, odmah iz izvadite.
 • Za najbolje rezultate, ne izlažite terarij direktnoj sunčevoj svjetlosti, ali mu ipak osigurajte dovoljno svjetlosti.

Izvor: Inhabitat