Vikendica u Tapalpi

Projekt GG kuće nastao je na vrlo određen zahtjev klijenta, sredovječnog neženje, koji je želio izgraditi vikendicu na čistini u šumi, na svojem posjedu na planini. Osim topografskih zahtjeva, projekt zbog lokacije nema posebnih zahtjeva u smislu privatnosti, što je omogućilo otvoreniji odnos između prostora i okoliša. Projekt je osmislio studio Elías Rizo Arquitectos.

vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-001

Kuća se nalazi na strmom terenu s pogledom na ravnicu između planina i vulkana Colima u daljini, vidljivog iznad vrhova hrastova. Robusna topografija bila je odlučujući faktor u kreiranju projekt – osmišljen je kao serija terasa urezanih u brdo i povezanih cik-cak puteljkom.

vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-002 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-006 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-005 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-004 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-003 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-007

Objektu se pristupa s najviše točke. Vozila silaze stazom niz nizbrdicu, prema garaži urezanoj u brdo, uokvirenom kamenim portalom. Krov kuće, prva fasada s kojom se suočava posjetitelj, vidi se između stabala kao izložena betonska ploča prekrivena šljunkom, otkrivajući izlomljen profil zgrade.

vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-008 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-011 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-010 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-009

Iz garaže se nastavlja stubište napravljen od pravokutnih kamenih ploča različitih dimenzija, kroz tepih od šljunka koji ukazuje na to da je zgrada dio zemljišta. U tom se trenutku otkriva pročelje kuće, obloženo lakiranim čeličnim limom. Tijekom vremena, ploča će izgubiti svoj sjaj i oksidirati, mijenjajući se zajedno s okolišem.

vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-012 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-015 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-014 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-013

Predvorje prolazi kroz zgradu i razbija ju na dva jednaka bloka. Na kraju zapadnog bloka nalazi se terasa obješena iznad tla, spojena prozorom s glavnom spavaćom sobom. Ostatak tlocrta uključuje dvije gostinjske sobe, svaka sa svojom kupaonicom, kupaonicu za goste i praonicu rublja. U bloku istočno od ulaza nalazi se dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja – sve u jednom velikom, otvorenom prostoru odvojenim kliznim stijenama s terasom koja odražava okoliš i izgleda kao da lebdi iznad tla.

vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-016 vikendica-u-tapalpi_uredjenje-doma-017