Vila uz more geometrijske arhitekture

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-001

Mala obitelj sanjala je o izgradnji vile s pogledom na more u Marbelli, španjolskom ljetovalištu smještenom između planina i Costa del Sol (Obale Sunca). Nažalost, pokazalo se da je, zbog popularnosti mjesta, nemoguće naći zemljište uz more, pa su arhitekti iz studija 123DV morali pribjeći kreativnom pristupu s kućom na jednoj parceli dalje. Unatoč kući koja stoji između ove nekretnine i plaže, ova jedinstveno skrojena građevina još uvijek uspijeva pružiti prekrasan panoramski pogled s uzdignutim temeljem i lijepom, geometrijskom arhitekturom koja znalački slijedi funkciju.

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-002

Glatka bijela fasada omotana je oko transparentnih, staklenih volumena, s gornjom polovicom malo pomaknutom u odnosu na prizemlje. Kutna terasa dijeli dvije etaže i ima pogled na spektakularan bazen i terasu.

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-003

Tanki prozori od poda do stropa čuvaju privatnost, ujedno pružajući jedinstven pogled na okolicu. U večernjim satima ovi stupovi svjetla zrače primamljivim, toplim sjajem – cool efekt koji uravnotežuje jake horizontalne linije strukture.

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-004

Možete li uočiti zakrivljene cijevi koje strše s vrha zgrade? To je tuš na krovu! Bilo bi teško naći bolji način za početak dana od upijanja ovog pogleda od 360 stupnjeva.

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-005

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-006

Na strani kuće prozori se razlikuju po širini i razmaku za raznolik i jedinstven izgled.

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-007

Bazen je kreativan podvig inženjerstva – dvije staklene stijene daju bazenu savršeno transparentan rub, bez vidljivih oslonaca koji bi blokirali pogled.

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-008

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-009

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-010

Konzolno stubište s elegantnim staklenim rukohvatom vodi iz privatnih soba na prvom katu na krovnu terasu. Krovni prozori brišu vizualne granice između unutrašnjosti i vanjskog dijela.

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-011

Sjajne tamnoplave boje u ovoj spavaćoj sobi odgovaraju bazenu i Sredozemnom moru. Iza ugla, moderna kada ima nesmetan pogled na brda.

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-012

Tamno obloga i ugrađena svjetla omekšavaju estetiku – topli, prirodni detalji su važna, ponavljajuća tema u cijeloj kući.

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-013

Blagovaonicu i dnevni boravak otvorenog plana dijeli samo crni, samostojeći kamin sa širokom, bijelom ventilacijom – idealno za uživanje iz bilo kojeg kuta. Prirodni materijali promoviraju udobniji i živ izgled usred ujednačenih ravnina i sjajnih oblina. U pozadini, dnevni boravak dobiva još udobniji tretman s teksturnim tepihom i tamno ugrađenim ormarima za pohranu.

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-014

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-016

vila-uz-more-geometrijske-arhitekture_uredjenje-doma-015

Mali vodeni kanal obilazi oko kuće, još jedan podsjetnik ovog doma na njegovo mediteransko okruženje. Noću, podvodna svjetla raspršuju pjenušavu refleksiju na kuću i okolni ogradni zid.