Zenom inspiriran interijer

Dom bi trebao biti mjesto gdje se osjećamo mirno i spokojno. Koji je bolji način promovirati te osjećaje spokoja od interijera inspiriranog zenom, poput onih koji su karakteristični u japanskim zen vrtovima. U ovom članku nećemo samo prikazati tradicionalni japanski zen, nego i njegove moderne adaptacije.

Riječ je o estetici koju je relativno lako postići, a koja je zbog svoje jednostavnosti i topline, prava materijalizacija uravnoteženog života lišenog suvišnosti. Zen zapravo kombinira minimalistički pristup, japansku estetiku te elemente različitih drevnih civilizacija.

On upija iz prirode, pa je drvo neizostavan element, a cilj je balansirani prostor koji će donijeti mir.

Što NE smijete raditi kod zen uređenja

Nemojte razbacati mnogo malih predmeta po domu, čak i ako se radi o predmetima koje ste pronašli u prirodi (kamenčići, školjke, naplavno drvo). Sakupite ih u jasno definirane nakupine, u zdjelu, na pladanj ili tanjur. Tanka je linija između mnogo lijepih, malih stvari i nereda. Previše jednog i drugog odvlačit će vašu pažnju i uznemiriti duh.

 

Ako maštate o zen interijeru, za vas smo pripremili nekoliko primjera uređenja interijera kako biste dobili inspiraciju za vlastiti zen dom.